Αυξάνει τον φόρο για το Airbnb η Ιταλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Αλλη μία χώρα προστέθηκε στη λίστα εκείνων που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο λόγος για την Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στη βραχυχρόνια μίσθωση και συγκεκριμένα σε όσους εκμεταλλεύονται πάνω από ένα ακίνητο. Με βάση σχετική διάταξη, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, οι ιδιοκτήτες που διαχειρίζονται κι έχουν έσοδα από τουλάχιστον δύο ακίνητα, μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα φορολογούνται εφεξής με συντελεστή 26% επί των εσόδων τους, έναντι 21% που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται μάλιστα για ηπιότερο μέτρο, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ο νέος, υψηλότερος συντελεστής να επιβληθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες, είτε δηλαδή έχουν ένα ή περισσότερα ακίνητα. Οπως και σε άλλες χώρες έτσι και στην Ιταλία η απήχηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει συμβάλει στην έλλειψη προσιτών κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους στις δημοφιλέστερες περιοχές για τουρίστες.

Από στρατόπεδο, κέντρο logistics

Μέσα στο 2024 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την τριακονταετή παραχώρηση του ακινήτου του στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί κέντρο logistics. Οπως ανέφερε, πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης στο συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum, οι απαιτούμενες διαδικασίες έχουν προχωρήσει, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην εκκίνηση του διαγωνισμού. Η έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου είναι ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, με το έργο να υπολογίζεται ότι θα αποφέρει οφέλη 300 εκατ. ευρώ.

Η δανική A.P. Moller-Maersk απολύει 10.000 εργαζομένους

Σε μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 10.000 ατόμων θα προβεί ο κολοσσός της ναυτιλίας και των μεταφορών A.P. Moller-Maersk εξαιτίας της δραστικής μείωσης των τριμηνιαίων κερδών της. Η τιμή της μετοχής της συνολικά έχει υποχωρήσει κατά 17,5% φέτος, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας. Ο δανέζικος όμιλος ελέγχει σχεδόν το 1/6 του διεθνούς εμπορίου κοντέινερ. Η μείωση των κερδών της  Α.P. Moller-Maersk σχετίζεται με την αποδυναμωμένη ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς.  

Ο «μαγικός» αριθμός και η ακρίβεια

Τους 428 έχουν φτάσει οι κωδικοί των προϊόντων στους οποίους εφαρμόζεται το μέτρο της «μόνιμης μείωσης τιμής», δηλαδή της μείωσης της τιμής κατά 5% και άνω για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει ως στόχο οι κωδικοί να φτάσουν τουλάχιστον τους 500, αριθμός που μπορεί το υπουργείο να θεωρεί «μαγικό», όχι όμως και οι καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι και ποσοτικό και ποιοτικό: πρώτον, ένα μεσαίο σούπερ μάρκετ διακινεί περί τους 15.000 κωδικούς, δεύτερον, σε αρκετές περιπτώσεις οι κωδικοί που συμμετέχουν δεν είναι και οι πιο δημοφιλείς. 

Ελλειμμα προσφοράς στην αγορά κατοικίας

Περίπου 10%-15% των ελληνικών νοικοκυριών έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό απόθεμα αποταμιεύσεων λόγω της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια της πανδημίας, ενώ ένα επιπλέον 10%-15% των Ελλήνων έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cerved Property Solutions, τα παραπάνω ποσοστά αντιστοιχούν σε περίπου 350.000-400.000 οικογένειες, που υπολογίζεται ότι αποτελούν σήμερα δυνητικούς αγοραστές κατοικιών στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί του κλάδου μιλούν για έλλειμμα προσφοράς στην αγορά κατοικίας, καθώς δεν κατασκευάζονται περισσότερες από 25.000-30.000 νέες κατοικίες ετησίως, ενώ το υφιστάμενο απόθεμα δεν ξεπερνάει τις 100.000-150.000 ακίνητα πανελλαδικά.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT