Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα

Για ποιους λόγους οι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν την εφορία

4' 24" χρόνος ανάγνωσης

Μόνο στις περιπτώσεις που κάποιος νοσηλεύεται, είναι άνεργος, σπουδάζει ή είναι φυλακισμένος θα είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο ξεκινάει από το ποσό των 10.920 ευρώ και φθάνει στα 14.196 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν κάποιος θέλει να δουλέψει λιγότερο για διάφορους λόγους ή ακόμη κι αν τα εισοδήματά του είναι πραγματικά χαμηλά, θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα. Στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και της υποδήλωσης εισοδημάτων από ένα εξαιρετικά μεγάλο τμήμα ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν, καθώς οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος περιορίζονται σε αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

Ωστόσο μπορεί να ζητήσει από την εφορία να ελεγχθεί και εν συνεχεία να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Μόνο που ο έλεγχος της εφορίας μπορεί να ανοίξει όχι μόνο για μία χρήση, αλλά για περισσότερες και να χρησιμοποιηθούν παράλληλα και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Ενδεχομένως λοιπόν πολλοί επαγγελματίες υπό τον φόβο του ευρύτερου ελέγχου δεν θα μπουν στη διαδικασία να τα… βάλουν με την εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν εξετάζει, προς το παρόν, να διευρύνει τις περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να αντικρούσει τα τεκμήρια. Οπως αναφέρουν, σε αυτή την περίπτωση θα γέμιζαν οι εφορίες με επαγγελματίες οι οποίοι θα προσκόμιζαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα (αυτά που δηλώνουν) είναι χαμηλότερα από το τεκμαρτό. Δηλαδή θα παρουσίαζαν τα έσοδα και τις δαπάνες τους, τα οποία προφανώς όπως και σήμερα είναι χαμηλότερα από το τεκμαρτό που θα προβλέπει ο νέος τρόπος φορολόγησης. Αυτό που σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι πολλοί επαγγελματίες αποκρύβουν φορολογητέα ύλη, καθώς έχουν συναλλαγές που δεν φαίνονται πουθενά και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα να διευρυνθούν οι περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να «ακυρωθούν» τα τεκμήρια.

Στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Οπως προκύπτει από το άρθρο 31 του νόμου 4172/2013, το ετήσιο συνολικό ποσό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:• Υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ενοπλες Δυνάμεις.

• Είναι φυλακισμένοι.

• Νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική.

• Είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας. • Συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές. • Είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους. • Προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανωτέρας βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Οταν συντρέχει μία ή περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του. Η φορολογική διοίκηση ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Συνεργεία αυτοκινήτων, ψιλικατζίδικα, λογιστικά γραφεία στο νέο σύστημα

Ολες τις ατομικές επιχειρήσεις θα συνοδεύει το τεκμαρτό εισόδημα από τη φετινή χρήση. Αυτό σημαίνει ότι συνεργεία αυτοκινήτων, λογιστικά γραφεία, καταστήματα ψιλικών και γενικότερα όλες οι ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και εμπορικής δραστηριότητας θα φορολογούνται με το νέο σύστημα. Παράλληλα, μόνο τα εισοδήματα που μπορεί να έχει κάποιος από μισθωτές υπηρεσίες θα μπορούν να «σβήσουν» το τεκμαρτό εισόδημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε είναι μαχητό το τεκμαρτό εισόδημα-1
Με τις αλλαγές, τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία των επαγγελματιών θα διαμορφωθούν στο 1,1%-1,2% του ΑΕΠ, από 0,8% που είναι σήμερα. Φωτ. INTIME.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος φορολογημένος λαμβάνει 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα θα φορολογείται κανονικά χωρίς τεκμαρτό εισόδημα. Εφόσον έχει εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ από ακίνητα ή από μερίσματα και 8.000 ευρώ από το ελευθέριο επάγγελμα ή την ατομική επιχείρηση θα φορολογείται με το τεκμαρτό εισόδημα που διαμορφώνεται από 10.920 ευρώ και φθάνει έως τις 14.196 ευρώ κατά περίπτωση.

Ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης θα διαμορφώνεται και το τεκμαρτό εισόδημα. Συγκεκριμένα:

• Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μηδενικό.

• Για τον τέταρτο χρόνο 3.603 ευρώ.

• Για τον πέμπτο χρόνο 7.316 ευρώ.

Αριθμός εργαζομένων και τζίρος κλάδου επηρεάζουν καθοριστικά το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος.

• Για τον έκτο χρόνο 10.920 ευρώ.

• Για 7-9 έτη το τεκμαρτό εισόδημα θα φθάσει τις 12.012 ευρώ.

• Για 10-12 έτη το τεκμαρτό εισόδημα θα διαμορφωθεί στις 13.102 ευρώ.

• Για πάνω από 12 έτη θα φθάσει στις 14.196 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα θα επηρεάζεται από τον αριθμό των εργαζομένων εφόσον υπάρχουν, αλλά και από τον τζίρο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ο επαγγελματίας πληρώνει τον υπάλληλό του με το ποσό των 20.000 ευρώ η ελάχιστη αμοιβή – φορολογητέο εισόδημα που μπορεί να δηλώσει ο επαγγελματίας είναι 20.000 ευρώ συν 10%, δηλαδή 22.000 ευρώ.

Το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται και ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης. Δηλαδή στην περίπτωση που ο τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) της προηγούμενης χρήσης, το φορολογητέο εισόδημα θα αυξάνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT