Πρόταση για χαλάρωση του «φρένου χρέους» από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Πρόταση για χαλάρωση του «φρένου χρέους» από τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες

Στόχος, να προχωρήσει η χώρα σε εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Επικαλούμενο την ανάγκη να ανανεωθούν οι απηρχαιωμένες υποδομές της χώρας και να διευκολυνθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ζητεί να χαλαρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο στον δανεισμό της Γερμανίας, ώστε να προχωρήσει η χώρα σε εκτεταμένες δημόσιες επενδύσεις. Ο λόγος για το γνωστό «φρένο χρέους», που καθηλώνει τη Γερμανία σε δημοσιονομική λιτότητα και θεωρείται από πολλούς υπεύθυνο για την κατάρρευση των υποδομών και γενικότερα για την εξόφθαλμη έλλειψη επενδύσεων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σημειωτέον ότι η ισχύς του «φρένου χρέους» είχε ήδη ανασταλεί στη διάρκεια της ύφεσης της πανδημίας.

Την πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών παρουσίασε δημοσίως και ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, που τόνισε πως αν η Γερμανία χαλαρώσει τα αυστηρά όρια στον δανεισμό της, θα έχει τη δυνατότητα να κινεί επιπλέον 199 δισ. ευρώ ετησίως για επενδύσεις. Αυτά θα προέλθουν σε μεγάλο ποσοστό από επενδυτές του ιδιωτικού τομέα. Ως επί το πλείστον θα διοχετευθούν μέσω νέου ταμείου για να διευκολύνουν το κράτος και τους ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν σχέδια για την αναβάθμιση των ετοιμόρροπων υποδομών της χώρας, για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία αλλά και με παράλληλο στόχο τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο και να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, αλλά και προσωπικά του Γερμανού καγκελαρίου, που στις επικείμενες εκλογές θα προσπαθήσει να διασφαλίσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το SPD τονίζει πως «στη σημερινή μορφή του το “φρένο χρέους” απλώς επιβραδύνει τις απαιτούμενες αλλαγές στη χώρα». Διευκρινίζει επίσης πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «θέλει να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν το χρέος της Γερμανίας βραχυπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί εφικτή η αύξηση των επενδύσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα». Δεδομένης της ιερότητας που έχουν αποδώσει παλαιότερες κυβερνήσεις στο «φρένο χρέους», το SPD δεν παραλείπει να τονίσει πως μακροπρόθεσμα «μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση θα μπορούσε να καταστήσει το φρένο χρέους πιο δίκαιο και σωστό για τις μελλοντικές γενιές».

Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού καγκελαρίου, Στίβεν Χεμπερστράιτ, απέφυγε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά πόσον συμφωνεί ο κ. Σολτς με το σχέδιο και τους στόχους του. Αρκέστηκε να δηλώσει μόνον ότι ο προϋπολογισμός για το 2024 σέβεται πλήρως τους υφιστάμενους περιορισμούς, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, η πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν προβλέπει την εφαρμογή της μέσα στην τρέχουσα θητεία του καγκελαρίου που λήγει το 2025.

Καταδεικνύει, ωστόσο, τις γραμμές στις οποίες αναμένεται να κινηθεί το κόμμα και η προεκλογική του εκστρατεία στις επόμενες εκλογές. Δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα τη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας, αλλά θα βαθύνει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Το απορρίπτει κατηγορηματικά ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομίας και μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, που διάκειται φιλικά προς την ελεύθερη αγορά. Εξάλλου, η πρόταση του SPD καταδεικνύει πως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα αμφισβητήσει το κόμμα των Πρασίνων και τον υπουργό Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε ό,τι αφορά την αφοσίωσή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή μετάβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT