Για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, ως τελικό αποτέλεσμα της μείωσης της φοροδιαφυγής, έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας έθεσε θέμα επανεξέτασης των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν σήμερα, ώστε να διαπιστωθεί ποιες στοχεύουν πραγματικά στους ευάλωτους και ποιες όχι.
Οι δύο αξιωματούχοι μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά» υπερασπίστηκαν την προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής, με ανάλογο σκεπτικό: ότι το κράτος έχει ανάγκη από πόρους για να τους διαθέσει σε σημαντικούς κοινωνικούς και άλλους σκοπούς. «Οι στόχοι της μείωσης της φοροδιαφυγής είναι δύο», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Πρώτον, η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής και θα δείτε στον προϋπολογισμό του 2024 αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία. Και στο τέλος της διαδρομής ο τελικός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου και παραγωγικού συστήματος».
Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε μιλήσει παλαιότερα για 40 δισ. ευρώ υψηλότερη κατανάλωση από τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία, επιβεβαίωσε χθες ότι αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη φοροδιαφυγής. Και πρόσθεσε ότι οι φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, δηλαδή οι φοροελαφρύνσεις, πρέπει να επανεξετασθούν με κριτήριο αν βοηθούν πράγματι τους πλέον ευάλωτους. «Οι ευάλωτοι να έχουν βοήθεια, αλλά να τα βάλουμε σε έναν κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις, για “μαξιλαράκια” για να αντιμετωπίσει γεωπολιτικές και κλιματικές κρίσεις».
Ο ίδιος επισήμανε άλλωστε ότι –δεδομένων και των υπόλοιπων προβλημάτων, των ελλειμμάτων ισοζυγίου, αποταμιεύσεων και επενδύσεων– πρέπει να ακολουθούμε μια ορθόδοξη δημοσιονομική πολιτική. Το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα είναι φέτος γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πρέπει να αυξηθεί σε πάνω από 2% του ΑΕΠ.
Γι’ αυτό το θέμα, των περιθωρίων ασφαλείας για το μέλλον, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «η κυβέρνηση θα παραμείνει στον δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας και πειθαρχίας, με φιλοεπενδυτική πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα, γιατί δεν έχουμε αμφιβολία ότι είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση από τις αγορές και τους επενδυτές».
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή και απαντώντας στην κριτική που του ασκείται, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε εξάλλου ότι «είναι άλλο η στήριξη της επιχειρηματικότητας και άλλο η κάλυψη μιας παράνομης δραστηριότητας».