Eurobank: Το 25% των κερδών τoυ 2023 θα διανείμει σε μέρισμα

Eurobank: Το 25% των κερδών τoυ 2023 θα διανείμει σε μέρισμα

Στο εννεάμηνο η κερδοφορία της διαμορφώθηκε στα 980 εκατ. ευρώ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί προτεραιότητά μας και την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών από το ΤΧΣ φέτος θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά. Αυτό υπογράμμισε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, σημειώνοντας ότι πρόθεση της τράπεζας είναι να διανείμει το 25% των κερδών του 2023. Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου, τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 980 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2022 και περιλαμβάνουν 111 εκατ. κέρδος από την απόκτηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.

Οπως εξήγησε η διοίκηση της Eurobank, η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας «ενισχύει περαιτέρω το επιχειρηματικό μας μοντέλο» και ο όμιλος είναι σε αναμονή των αναγκαίων εγκρίσεων από τις εποπτικές αρχές προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της υποβολής δημόσιας προσφοράς για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της κυπριακής τράπεζας. Η Ελληνική Τράπεζα θα προσθέσει στην κερδοφορία του ομίλου περί τα 300 εκατ. ευρώ – με βάση την εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων του 2023. Με δεδομένο ότι ο όμιλος της Eurobank θα κλείσει το 2023 με οργανικά κέρδη προ προβλέψεων και φόρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανεβάσει την κερδοφορία στο 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 342 εκατ. ευρώ το 9μηνο 2023, από 145 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο όμιλος θα επικεντρώσει στις τρεις κύριες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία) και δεν έχει πλάνα περαιτέρω επέκτασης. Ωστόσο εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους ανάπτυξης στον τομέα του wealth management, με στόχο να αυξήσει τη διείσδυσή του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα προχωρήσει στην υποβολή δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου.

Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 42,1% σε ετήσια βάση, στα 2 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να συνεισφέρουν 1,6 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 55,3% σε ετήσια βάση), λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 403 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις χορηγήσεις. Τα ενήμερα δάνεια ενισχύθηκαν οργανικά κατά 700 εκατ. ευρώ το 9μηνο και τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 37,7 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της Eurobank εκτίμησε ότι το 2024 η πιστωτική επέκταση θα ενισχυθεί, καθώς αρκετά επενδυτικά έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη χρονιά. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 4,9% και τα συνολικά κόκκινα δάνεια περιορίστηκαν κατά 249 εκατ. ευρώ, σε 2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ο βασικός δείκτης CET1 ανήλθε σε 16,8% και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκε σε 19,5%, ενισχυμένοι κατά 260 και 230 μονάδες βάσης, αντιστοίχως, σε σχέση με πέρυσι. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,26 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 9μηνο σε 18%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT