Πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο το επίδομα ανεργίας

Πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο το επίδομα ανεργίας

Εξετάζεται να είναι υψηλότερο στην αρχή και να μειώνεται με την πάροδο των μηνών – Επέκταση υπό προϋποθέσεις και μετά τους 12 μήνες.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Δικαιότερη κατανομή του επιδόματος ανεργίας, με κλιμάκωση που θα ξεκινάει κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και θα βαίνει μειούμενο με την πάροδο των μηνών, καθώς και επέκτασή του υπό προϋποθέσεις και μετά τους 12 μήνες σε συνδυασμό με μια πιθανή κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας –που στην πράξη, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό– συμπεριλαμβάνονται στα σενάρια που επεξεργάζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Οι αλλαγές προωθούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι άνω των 100 εκατ. ευρώ με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος αναπροσαρμογής του επιδόματος ανεργίας. Και όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, αυτό που θα επιδιωχθεί είναι το επίδομα ανεργίας να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Βέβαια, σύμφωνα και με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι και να απαιτούν επεξεργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η ΔΥΠΑ, με τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ, μελετάει τρόπους και διαφοροποιήσεις που θα μπορούσαν να διευρύνουν το πλέγμα προστασίας των ανέργων και ιδιαίτερα όσων ανέργων έχουν πάνω από 12 και έως 24 μήνες ανεργίας.

«Εξετάζουμε πώς θα μπορούσε το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο, κυρίως τους πρώτους μήνες ανεργίας, ώστε να μην είναι τόσο απότομη η μείωση εισοδήματος, ανάλογα με τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου, τα έτη εργασίας και τα ένσημα που έχει πληρώσει, τις εισφορές ασφάλισης κατά της ανεργίας κ.ά.», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης. Να σημειωθεί ότι σήμερα όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις λαμβάνουν το 55% του βασικού ημερομισθίου, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουν εργαστεί και πόσες εισφορές έχουν πληρώσει. Ετσι, για παράδειγμα, εξετάζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινάει κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής του από υψηλότερα επίπεδα –πιο κοντά στον βασικό μισθό σε επίπεδο αναπλήρωσης– και να αποκλιμακώνεται σταδιακά. «Σε καμία όμως περίπτωση δεν εξετάζεται η μείωση του επιδόματος ανεργίας», ξεκαθαρίζει ο κ. Πρωτοψάλτης. Αντίθετα εκτιμά πως το αυξημένο και κλιμακούμενο επίδομα ανεργίας θα μπορεί να στηρίξει πιο αποτελεσματικά όσους βρέθηκαν χωρίς δουλειά, καθώς τους πρώτους μήνες θα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο και θα μειώνεται σταδιακά.

Οσον αφορά το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι το λαμβάνουν πολύ λίγοι δικαιούχοι, καθώς δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία όμως αφορούν το φορολογικό έτος κατά το οποίο ο άνεργος εργαζόταν… Σε αυτή τη βάση, ο κ. Πρωτοψάλτης σημειώνει στην «Κ» πως εξετάζεται το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας. Βέβαια, τίποτε ακόμη δεν έχει «κλειδώσει», καθώς απαιτούνται περαιτέρω διερεύνηση και μελέτη ώστε η μεταρρύθμιση να έχει σωστή στόχευση και αποτελεσματικότητα. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 εκτιμάται ότι η ΔΥΠΑ θα έχει καταλήξει στο πλέον πιθανό σενάριο, με κάποιες βασικές εναλλακτικές, προκειμένου να υλοποιηθεί το πιλοτικό πρόγραμμα και, αφού αξιολογηθεί, εντός του δευτέρου εξαμήνου να προωθηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT