Φοροδιαφυγή: Μπαίνει φρένο στους «αυτοφωράκηδες»

Φοροδιαφυγή: Μπαίνει φρένο στους «αυτοφωράκηδες»

Αποκλείονται από τις διοικήσεις των εταιρειών όσοι έχουν καταδικασθεί για φοροδιαφυγή ή έχουν διωχθεί ποινικά

3' 49" χρόνος ανάγνωσης

Να κόψει τους «αυτοφωράκηδες» από τις διοικήσεις εταιρειών επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, διευκολύνοντας ταυτόχρονα το έργο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης θα απαγορεύει, είτε κατά τη σύσταση της εταιρείας είτε κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, να διορίζεται μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε Α.Ε., διαχειριστής σε ΕΠΕ, ΙΚΕ και Ε.Ε. πληρεξούσιος ή αντίκλητος αντιπρόσωπος νομικών προσώπων και να την εκπροσωπεί ενώπιον δικαστηρίου όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Ουσιαστικά σε μαύρη λίστα μπαίνουν φυσικά πρόσωπα που ο ΑΦΜ τους είναι σε αναστολή, τους έχουν επιβληθεί ποινικές κυρώσεις, έχουν τελεσιδίκως καταδικασθεί για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, έχουν καταδικασθεί για φοροδιαφυγή και μη τήρηση ρυθμισμένων οφειλών κ.λπ.

Οι φορολογικές αρχές συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες καταστάσεις, ενώ συχνά οι επιχειρηματίες στους οποίους επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα βάζουν από μόνοι τους λουκέτο στις επιχειρήσεις τους αποφεύγοντας την πληρωμή τους. Βέβαια, όπως αναφέρουν πηγές της φορολογικής διοίκησης, δεν σταματούν τη δραστηριότητά τους επιχειρώντας εκ νέου μέσω συνεργατών- αχυρανθρώπων ή με τον ΑΦΜ του/της συζύγου τους. Ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, φοροδιαφεύγουν και εφόσον εντοπισθούν από τις Αρχές κλείνουν τις επιχειρήσεις, χωρίς να πληρώνουν φόρους και πρόστιμα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εισπράττεται ένα πολύ μικρό ποσοστό προστίμων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε ελέγχους που διενέργησε το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων από τις αρχές του έτους έχουν επιβληθεί φόροι και πρόστιμα περίπου 190 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό έχουν εισπραχθεί μόλις 16 εκατ. ευρώ. Επίσης, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου σε ελέγχους που πραγματοποίησε εντόπισε φοροδιαφυγή ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ. Τα εισπραχθέντα, ωστόσο, περιορίζονται σε 13 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όταν οι ελεγκτικές αρχές αναζητούν χρήματα στους λογαριασμούς των παραβατών διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει συνομιλίες με εταιρείες όπως η Revolut, προκειμένου να ζητήσει στοιχεία Ελλήνων που διαθέτουν λογαριασμούς. Από την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι κάπου υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και με τις αλλαγές που σχεδιάζονται θα βρεθούν.

Το «κρυφτό» εφορίας και ελεγχομένων δεν σταματάει όμως εδώ, καθώς δεν είναι λίγοι κι αυτοί που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Αυτή η κίνηση έχει στόχο να καθυστερήσουν την πληρωμή των φόρων και των προστίμων που τους επιδίκασε η εφορία ή το τελωνείο, με το Δημόσιο να περιμένει 5-10 χρόνια μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση.

Πάντως αυτό που διαπιστώνεται από τους ελέγχους είναι ότι το θράσος ορισμένων επιτήδειων δεν έχει όρια και παρά τα νέα εργαλεία που χρησιμοποιεί η φορολογική διοίκηση συνεχίζουν να αποκρύπτουν εισοδήματα από το ελληνικό Δημόσιο ή να μην εκδίδουν αποδείξεις. Από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΑΑΔΕ προκύπτει φοροδιαφυγή άνω των 10 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο εννέα επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

• Επιχείρηση παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων για τα φορολογικά έτη 2019, 2020, 2021 και 2022 απέκρυψε συνολικό ποσό ΦΠΑ 3,9 εκατ. ευρώ, βάσει 33 τιμολογίων που έλαβε, και καλείται να πληρώσει πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ.

Επιχειρηματίες για να αποφύγουν τα πρόστιμα βάζουν λουκέτο και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται μέσω αχυρανθρώπων.

• Ψητοπωλείο από 3-8-2023 έως 22-9-2023 δεν διαβίβασε 17.000 φορολογικά στοιχεία στην ΑΑΔΕ, συνολικής αξίας 184.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 25.000 και σφραγίστηκε.

• Επιχείρηση λιανικού εμπορίου υποδημάτων, στην Αθήνα, δεν διαβίβασε 700 αποδείξεις, συνολικής αξίας 8.000 ευρώ και σφραγίστηκε.

• Το 2020 και το 2021 επιχείρηση εμπορίου ενδυμάτων, στην Αθήνα, έπειτα από έλεγχο μεταξύ των αντικαταβολών εταιρείας ταχυμεταφορών και των εκδοθεισών αποδείξεων διαπιστώθηκε ότι δεν εξέδωσε 46.500 αποδείξεις, συνολικής αξίας 3 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 720.000, με συνέπεια να της καταλογιστεί πρόστιμο 355.000 ευρώ.

• Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτησίας γνωστού τραγουδιστή, ελέγχθηκε για τα έτη 2017, 2018 και 2019 και διαπιστώθηκε να μην έχει εκδώσει 16 τιμολόγια, συνολικής αξίας 51.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 10.720 ευρώ, και για το 2019 να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ 31.000 ευρώ.

• Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου παλαιών σιδήρων (scrap) το 2016 πραγματοποίησε εικονικές συναλλαγές έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

• Εστιατόριο, με καταστήματα στην Αθήνα και τη Σκιάθο, τα έτη 2018, 2019 και 2020 τιμολογούσε με μεγάλα ποσοστά έκπτωσης, αποκρύπτοντας έσοδα συνολικής αξίας 90.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 21.500 ευρώ. Στην εν λόγω επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 64.000 ευρώ.

• Γνωστό κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα το τρέχον φορολογικό έτος δεν είχε διαβιβάσει 2.600 αποδείξεις, συνολικής αξίας 165.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 39.400 ευρώ και είχε αποκρύψει ΦΠΑ 34.200 ευρώ. Στην εν λόγω επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 37.000 ευρώ.

• Κέντρο αισθητικής και εμπορίας προϊόντων ομορφιάς, στο οποίο πραγματοποιήθηκε αντιπαραβολικός έλεγχος μεταξύ των στοιχείων από γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών και των εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκδώσει 6.270 φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 439.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 106.000 ευρώ, με συνέπεια να του καταλογιστεί πρόστιμο 52.600 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT