Sunlight: Αλμα τζίρου στα 551,5 εκατ. ευρώ

Πέτυχε αύξηση εσόδων κατά 201,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Με ενισχυμένα μεγέθη ολοκλήρωσε το πρώτο φετινό εξάμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο όμιλος Sunlight, που αναπτύσσει λύσεις βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης για τον κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας (intralogistics) και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Ενίσχυσε κατά 201,5% τα έσοδα σε ετήσια βάση, σε 551,5 εκατ. ευρώ, με την άνοδο αυτή να αποδίδεται στην ενοποίηση των εταιρειών που αποκτήθηκαν πρόσφατα, στις αυξημένες πωλήσεις, ιδίως στην αγορά της Βόρειας Αμερικής και στην ισχυροποίηση της ζήτησης για τις ενεργειακές λύσεις του ομίλου. Ανω του 20% των εσόδων προήλθε από λύσεις ιόντων λιθίου.

Η Sunlight αύξησε κατά 141% τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) σε 55,3 εκατ. ευρώ και υλοποίησε κεφαλαιουχικές δαπάνες (Capex) 48,2 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο. Οι δαπάνες για μισθούς, παροχές και φόρους ενισχύθηκαν κατά 175% σε 77 εκατ. ευρώ, με τη Sunlight να απασχολεί 3.244 εργαζομένους, των οποίων ο αριθμός αυξήθηκε άνω του 90%. Δεδομένου ότι το 56,2% των εργαζομένων της Sunlight βρίσκεται εκτός Ελλάδας, ο όμιλος ενισχύει τον διεθνή και διαφοροποιημένο χαρακτήρα.

Οπως αναφέρει η διοίκηση, η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε επίμονα υψηλό πληθωρισμό, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των τιμών σε όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες. Κατ’ επέκταση ενισχύθηκε το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής, που αντισταθμίστηκε μόνο, εν μέρει, μέσω της προσαρμογής των τιμών προς τη βάση πελατών. «Η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευθεί η βάση πελατών και να μπορέσουν όλοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα του αυξημένου κόστους», αναφέρει η Sunlight. Η κίνηση αυτή επηρέασε την κερδοφορία της, αλλά ταυτόχρονα «αποτέλεσε απόδειξη της δυνατότητας του ομίλου να υποστηρίζει την πελατειακή του βάση σε δύσκολους καιρούς». Η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα που απορρέει από τα υψηλά επιτόκια, τη μειωμένη δραστηριότητα των πελατών και το επενδυτικό κλίμα στις κύριες αγορές της.

«Η αξιοσημείωτη ανάπτυξή μας τα τελευταία τρία χρόνια, παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς με τις διαδοχικές μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές κρίσεις, καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των πελατών μας στις δυνατότητές μας να παρέχουμε καινοτόμα, υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικά προϊόντα. Αναμφίβολα, οι καλύτερες μέρες μας βρίσκονται μπροστά μας και η δουλειά που κάνουμε τώρα θα προσφέρει βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Οι τέσσερις συν ένας στρατηγικοί πυλώνες: Βιομηχανική ηλεκτροκίνηση μολύβδου και λιθίου, Αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές, Ανακύκλωση μολύβδου και λιθίου, Ανάπτυξη και κατασκευή στοιχείων ιόντων λιθίου σε κλίμακα gigafactory και η καθετοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας σε στρατηγικά εξαρτήματα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ο καθένας σε διάφορα στάδια ωριμότητας και τοποθετούν τη Sunlight Group σε προνομιακή θέση στην αγορά. Η Sunlight Group συνεχίζει να προχωράει σε σημαντικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από τον ισολογισμό μας, τόσο σε OPEX (σημ.: λειτουργικές δαπάνες) όσο και σε CAPEX, σε προγράμματα καινοτομίας στις τεχνολογίες ιόντων λιθίου, με αναμενόμενη παραγωγή εσόδων όχι νωρίτερα από δύο, τρία ή ακόμη και 4 χρόνια αργότερα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Λάμπρος Μπίσαλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT