Πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Με τη διάσημη προσκυνηματική διαδρομή 900 χιλιομέτρων του Αγίου Ιακώβου, που καταλήγει στον καθεδρικό στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, παρομοίασε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνιο τις διαβουλεύσεις που θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας μάλιστα «πως ήδη βλέπουμε τον καθεδρικό». Εως τότε, βέβαια, η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. θα πρέπει να καταθέσει το απαιτούμενο νομοθετικό κείμενο που θα διέπεται από «ισορροπία», όπως είπε η Καλβίνιο στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Τόσο η Καλβίνιο όσο και ο επίτροπος Ντομπρόβσκις είδαν, πάντως, συναινετική διάθεση γύρω από τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η Ισπανία, σύμφωνα με την οποία χώρες με ετήσιο έλλειμμα άνω του 3% θα πρέπει να μειώσουν τις δαπάνες τους κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, έως ότου επιτευχθεί το όριο του 3%.

Ζήτησε μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες

Οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στα υπερβολικά ελλείμματα, υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση χθες στο Ecofin της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας. «Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες», είπε, «θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. «Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία, που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές».

Πληροφοριακό σύστημα για την κυβερνοασφάλεια

Με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας 2020-2025 να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η εταιρεία Dreamlab Cybertechnologies ανέλαβε για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος. Στόχος είναι η αποτελεσματική συλλογή δεδομένων για την κατάλληλη αποτύπωση και αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας. 

Υπό εξέταση σχέδιο για τον σιδηρόδρομο

Εν μέσω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος, ορισμένες σκέψεις για «ομογενοποίηση» των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ φαίνεται πως υπάρχουν στο υπουργείο Μεταφορών, λέξη που χρησιμοποίησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας σε συνάντησή του με εργαζομένους. Εάν και η λέξη αυτή επιδέχεται πολλές ερμηνείες, ακόμη δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες πάνω σε αυτό. Παράγοντες της σιδηροδρομικής αγοράς μιλούν για συγχώνευση, ενώ άλλοι κάνουν λόγοι για το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας κεντρικής διοίκησης που θα διαχειρίζεται τα ζητήματα των τριών οργανισμών. Πάντως, πληροφορίες της «Κ» λένε πως από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει σοβαρή σκέψη και μεθοδική επεξεργασία 1-2 μηνών ενός τέτοιου σχεδίου.

Στο 57,7% υποχωρεί το μερίδιο της ΔΕΗ 

Τον ομφάλιο λώρο με τη ΔΕΗ έκοψε η πλειοψηφία των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας μέσα στο 9μηνο του 2023. Το μερίδιο της ΔΕΗ στην υψηλή τάση στο εννεάμηνο του 2023 μειώθηκε στο 44%, από 81,9% το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2022. Μικρή υποχώρηση κατά 3,5 μονάδες (34% από 37,5%) σημείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ στη μέση τάση (μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις) και ακόμη μικρότερη, μόλις 1,5 μονάδες (65,1% από 66,6%), στη χαμηλή τάση. Με οδηγό την υψηλή τάση, λοιπόν, το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 57,7% το εννεάμηνο του 2023, από 63% την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Στο διασυνδεδεμένο σύστημα το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε σε 54,1% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 62% τον Σεπτέμβριο του 2022. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το μερίδιο της ΔΕΗ περιορίστηκε στο εννεάμηνο σε 38,2%, από 44,9% το εννεάμηνο του 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT