Αναβάθμιση της Scope και της Ελλάδας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Χαμόγελα σκόρπισε στο οικονομικό επιτελείο η προσθήκη από την ΕΚΤ της Scope Ratings στους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει. Kι αυτό γιατί ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης ήταν ο πρώτος που είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα ήδη από τον Αύγουστο σε επενδυτική βαθμίδα, χωρίς όμως τότε να διαθέτει τη «σφραγίδα» αναγνώρισης της ΕΚΤ. Ετσι, χθες, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήριζαν την απόφαση εξαιρετικά θετική είδηση, αφού πλέον η χώρα τοποθετείται σε επενδυτική βαθμίδα από δύο αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους, τη Scope και την S&P. Η τελευταία έδωσε τον πολυπόθητο βαθμό στην Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου. «Οι αναβαθμίσεις», υποστήριζαν, «αποτελούν επιβράβευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία και στέλνει ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές». Τώρα το βλέμμα είναι στραμμένο στη Fitch, που «βαθμολογεί» την 1η Δεκεμβρίου, για να τριτώσει το καλό!

Νέος υπεύθυνος για το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη έσπευσε μετά την αλλαγή σκυτάλης ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat (και πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ακτωρ), Αλέξανδρος Εξάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Εξάρχου εγκατέστησε νέο υπεύθυνο στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης (βασική γραμμή και επέκταση προς Καλαμαριά), στην κατασκευαστική κοινοπραξία της οποίας συμμετέχει η Ακτωρ. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι το έργο κινείται με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς, γεγονός που έθετε εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου στα μέσα του 2024.

Ξεπερνάει τα 125 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο της ΕΚΤΕΡ

Συνεχίζει να αυξάνεται το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της ΕΚΤΕΡ, το οποίο πλέον υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 125 εκατ. ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία προσέθεσε δύο κτιριακά έργα, ύψους 17 εκατ. ευρώ, που αφορούν την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου στη Λαμία. Αναθέτουσα αρχή ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει αναλάβει να «τρέξει» σειρά έργων για αναβαθμίσεις νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που είχε συστήσει.    

Απόφαση πονοκέφαλος για τα logistics

Με έμφραγμα στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα απειλούν οι προτεινόμενοι ενιαίοι κανόνες της Κομισιόν για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας (Cyber Resilience Act). Εάν υιοθετηθούν, οι κατασκευαστές, εισαγωγείς και διανομείς συσκευών που συνδέονται με το Ιντερνετ οφείλουν να μεριμνούν, ώστε αυτές να μην έχουν ψηφιακά κενά ασφαλείας. Και για περίοδο πέντε ετών να αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα που ενδέχεται να προκύπτουν. Μια τέτοια πρακτική, σύμφωνα με επιστολή πολυεθνικών, όπως η Siemens, η Nokia και η Robert Bosch, θα μπορούσε να μπλοκάρει τα logistics επειδή η διαδικασία ελέγχου για πιθανά τρωτά σημεία των συσκευών και των επιμέρους εξαρτημάτων τους είναι ιδιαίτερα χρονοβόρoς. 

Πρόστιμα σε 3 εταιρείες σχολικών ειδών

Πρόστιμα σε τρεις εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία κατά την πώληση σχολικών ειδών επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 619.512 ευρώ, επιβλήθηκαν στις εταιρείες «Γιόβας Α.Ε.», «Graffiti A.E.» και «Notos Com». Για την ακρίβεια, το πρόστιμο επιβλήθηκε σε θυγατρική εταιρεία της «Notos» και συγκεκριμένα στην Polo ABEE που εμπορεύεται τις γνωστές σχολικές τσάντες Polo. Σχεδόν ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 2 Νοεμβρίου 2022 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε επίσης πρόστιμα στις ίδιες εταιρείες συνολικού ύψους 453.573 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 15% που έγινε, καθώς οι εταιρείες συμμετείχαν στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης. Τα πρόστιμα από την Επ. Ανταγωνισμού επιβλήθηκαν καθώς διαπίστωσε την ύπαρξη κάθετων συμφωνιών που είχαν ως συνέπεια οι τσάντες να πωλούνται από πολλές διαφορετικές επιχειρήσεις στις ίδιες τιμές. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι μάλλον το υπ. Ανάπτυξης, παρά τις επιθέσεις που κάνει η ηγεσία του στην Επ. Ανταγωνισμού, ακολουθεί τις κινήσεις της Αρχής.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT