Ξεκινάει η πώληση του 20% της Εθνικής

Ανοίγει την Τρίτη το βιβλίο προσφορών – Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα του ΤΧΣ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα, με το βιβλίο προσφορών για τους υποψήφιους επενδυτές να αναμένεται να ανοίξει στις αρχές της εβδομάδας, με πιθανότερη ημερομηνία την προσεχή Τρίτη. Η πώληση προβλέπει τη διάθεση ποσοστού 20% (±5% ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, βάσει της ζήτησης που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί) και το βιβλίο προσφορών θα μείνει ανοιχτό περίπου δύο μέρες, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η Alpha Bank

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΧΣ αναμένονται τη Δευτέρα, μαζί με την ανακοίνωση για την εξέλιξη της ανταγωνιστικής διαδικασίας για την Alpha Bank, που έκλεισε την Παρασκευή, χωρίς, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει υπάρξει άλλη προσφορά –πλην της UniCredit– για την εξαγορά του 8,98% που ελέγχει το Ταμείο στην τράπεζα. Το διήμερο του Σαββατοκύριακου είναι πυκνό σε εξελίξεις, καθώς η διοίκηση του ΤΧΣ επιδιώκει τη βελτίωση του τιμήματος από την πλευρά της UniCredit, που προσέφερε για το 8,9% των μετοχών της τράπεζας 1,33 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή περί τα 278,4 εκατ. ευρώ. Η προσφορά όταν υποβλήθηκε στις 20 Οκτωβρίου εμπεριείχε μικρό premium (5%) σε σχέση με την τιμή της μετοχής (1,27 ευρώ) κατά τον χρόνο υποβολής της πρότασης, αλλά έκτοτε η μετοχή της Alpha Bank ενισχύθηκε στο 1,395 ευρώ (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής), ενισχύοντας τις προσδοκίες για βελτίωση της τιμής από την πλευρά του ιταλικού ομίλου.

Κεφαλαιοποίηση 5 δισ.

Πιο περίπλοκη και βαρύνουσας σημασίας είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, λόγω του υψηλού ποσοστού που βγαίνει προς διάθεση, αλλά και της ίδιας της διαδικασίας του book building, που θα «τεστάρει» τις διαθέσεις των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Η πώληση αποτελεί ορόσημο, όχι μόνο για τη διαδικασία αποεπένδυσης, αλλά και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς με δεδομένο ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπερνάει τα 5 δισ. ευρώ (με βάση και το κλείσιμο της τιμής στο τέλος της εβδομάδας στα 5,46 ευρώ), η επιτυχής διάθεση ποσοστού 20% θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με την Alpha Bank, όπου η «μάχη» δίνεται για τη βελτίωση του τιμήματος με την προσφορά premium από την πλευρά της UniCredit που υπέβαλε εκούσια πρόταση για την αγορά πακέτου μετοχών, στην περίπτωση του book building που θα ακολουθηθεί για την Εθνική Τράπεζα, η διάθεση μετοχών πιθανολογείται ότι θα γίνει με discount από τη σημερινή τιμή της μετοχής, αλλά το πόσο θα είναι αυτό έχει μεγάλη σημασία για το Ταμείο.

Η επιτυχής διάθεση ποσοστού 20% θα μπορούσε να αποφέρει στα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα είναι πυρετώδεις, καθώς η JP Morgan, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΧΣ, θα υποβάλει έως σήμερα την πρότασή της για το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί, σε συνδυασμό με την κατανομή που προκρίνει με βάση τη ζήτηση που εκτιμά ότι θα εκδηλωθεί από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές. Εκτός από το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί στη διεθνή αγορά, οι ανακοινώσεις θα προβλέπουν τον ακριβή αριθμό των μετοχών που προτείνεται να διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα (ελληνική προσφορά).

Η τιμή διάθεσης των μετοχών θα καθοριστεί από τη διεθνή προσφορά, με βάση όμως το εύρος τιμής που θα προτείνει η JP Morgan και θα αποδεχθεί το Ταμείο, ανοίγοντας τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Το εύρος τιμής που θα προταθεί είναι αποτέλεσμα επίσης των διερευνητικών επαφών που έχει ολοκληρώσει ο σύμβουλος πώλησης το τελευταίο διάστημα, βάσει των οποίων έχει βολιδοσκοπηθεί η τιμή που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν για την Εθνική Τράπεζα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Ευνοϊκή συγκυρία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η χρονική συγκυρία για την πώληση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας είναι ευνοϊκή, καθώς συμπίπτει με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα με βάση την S&P, ενώ είχε προηγηθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου η κατάταξη της Εθνικής Τράπεζας (μαζί με τη Eurobank) σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s. Εκτός από ισχυρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας και μεγάλα family offices από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, εκτιμήσεις δεν αποκλείουν την ύπαρξη corner investor που θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ένα σημαντικό πακέτο μετοχών, κάτι που θα ήταν ευκταίο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προεξοφληθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT