Ειδοποιητήριο-σοκ σε συνταξιούχους εργαζομένους

Ειδοποιητήριο-σοκ σε συνταξιούχους εργαζομένους

Καλούνται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ εάν μετά τη σύνταξη εργάζονταν στο Δημόσιο με μισθό πάνω από τον εισαγωγικό

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

Την επιστροφή αναδρομικών ποσών που αντιστοιχούν σε μισθούς υψηλότερους από αυτούς που δικαιούνταν ζητεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από συνταξιούχους που συνέχισαν να εργάζονται σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα νομικά τμήματα των φορέων δεν γνώριζαν ή δεν εφάρμοσαν τις αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο όπως αυτές επιβλήθηκαν το 2015 και συνέχισαν να καταβάλλουν στους ενδιαφερόμενους μισθούς σημαντικά υψηλότερους από τους προβλεπόμενους, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που καλούνται πλέον, χρόνια μετά, να επιστρέψουν ποσά που ενδεχομένως να ξεπερνούν και τις 25.000 με 30.000 ευρώ.

Εφόσον, δε, εξακολουθούν να εργάζονται, θα πρέπει να επιστρέψουν αυτομάτως στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο. Αν και ορισμένες υποθέσεις έχουν ήδη οδηγηθεί στα δικαστήρια, με τους εργαζομένους να επικαλούνται οικονομική δυσπραγία, το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια, κατά κύριο λόγο με αφορμή μια εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον περασμένο Ιούνιο, με την οποία καλούνταν οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δηλώνουν σε εξάμηνη βάση τυχόν πρόσθετες αμοιβές και εισοδήματα που λαμβάνουν από άλλες θέσεις εργασίας ή και από συντάξεις. Η εγκύκλιος αναφέρεται στο άρθρο 11 του ενιαίου μισθολογίου (ν. 4354), που ψηφίστηκε το 2015, και στην παράγραφο 4 ορίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση προϋπηρεσιών είναι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση καμιάς άλλης οικονομικής παροχής ή για την αναγνώριση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο δικηγόρος Θάνος Μπούρλος, ερμηνεύουν τη διάταξη κατά τέτοιο τρόπο ώστε, εάν απονεμηθεί κύρια σύνταξη σε εργαζόμενο του δημόσιου τομέα που επιθυμεί να συνεχίσει να απασχολείται, αυτός να πρέπει να τοποθετηθεί στο μισθολογικό κλιμάκιο νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου.

Μάλιστα, αν η επανατοποθέτηση δεν γίνει άμεσα, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά που προκύπτει για όλο το διάστημα, από τη συνταξιοδότηση μέχρι την επανατοποθέτηση.

Οπως εκτιμά, βέβαια, ο εξειδικευμένος δικηγόρος, η διάταξη κάνει λόγο για διαδικασία αναγνώρισης προϋπηρεσίας και, συνεπώς, αφορά την αναγνώριση υφιστάμενης προϋπηρεσίας σε έναν άλλο εργοδότη, στο πλαίσιο νέας πρόσληψης, και δεν μπορεί να αφορά και την περίπτωση της υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη. Και καταλήγει πως, σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά από τους εργαζομένους, στον βαθμό που αυτά έχουν εισπραχθεί καλόπιστα και τυχόν επιστροφή τους δύναται να κλονίσει την οικονομική κατάστασή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα λογιστήρια δεν είχαν εφαρμόσει τις αλλαγές που προέβλεπε το 2015 το ενιαίο μισθολόγιο.

Από την πλευρά του, πάντως, το ΓΛΚ επισημαίνει ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος: ο χρόνος που έχει ληφθεί υπόψη για τη συνταξιοδότηση δεν λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη. Κατά συνέπεια, για τους υπαλλήλους που νομίμως συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους, ο χρόνος που έχει ήδη ληφθεί υπόψη δεν θα συνεχίσει να λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί, θα πρέπει να επιστραφούν.

Αλλά και από την πλευρά τους το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ διευκρινίζουν τα εξής:

1. Οσοι κατέθεσαν αίτημα συνταξιοδότησης και πληρώθηκαν ποσά σύνταξης προτού συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα εργάζονταν, θα κληθούν νομίμως να επιστρέψουν χρήματα στην υπηρεσία.

2. Οσοι είναι άνω των 62, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή μόνιμοι υπάλληλοι που κατά τη μονιμοποίηση διατήρησαν το ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ και συνέχισαν να εργάζονται ακόμη και μετά την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, είτε γιατί παρέλειψε η υπηρεσία να τους ενημερώσει για τη νομοθεσία είτε γιατί δεν κοινοποιήθηκε η απόφαση σύνταξης από τον ΕΦΚΑ, θα κληθούν επίσης, νομίμως, να επιστρέψουν χρήματα στην υπηρεσία.

3. Νομίμως αναζητούνται τυχόν ποσά από την υπηρεσία ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και ορθώς δεν λαμβάνονται εκ νέου υπ’ όψιν τα προηγούμενα κλιμάκια, καθώς έχει ληφθεί ήδη η παροχή που αναλογεί σε αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT