Μεγάλο deal για προμήθεια αεροσκαφών από την Emirates στο Ντουμπάι

Μεγάλο deal για προμήθεια αεροσκαφών από την Emirates στο Ντουμπάι

Μαζί με την «αδελφή» αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους flyDubai παρήγγειλαν 125 Boeing, αξίας 52 δισ. δολ. – Σε συζητήσεις για την αγορά 355 Airbus η Turkish Airlines

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Οι κρατικοί αερομεταφορείς του Ντουμπάι «έριξαν το γάντι» στους αναδυόμενους περιφερειακούς αντιπάλους με παραγγελίες αεροσκαφών Boeing ύψους 52 δισ. δολαρίων, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για την προμήθεια αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων με φόντο την πρoβλεπόμενη ανάπτυξη των διεθνών ταξιδιών. Η κρατική Emirates και η «αδελφή» αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους flyDubai έκλεισαν συμφωνία για την αγορά 125 αεροσκαφών ευρείας ατράκτου Boeing στα εγκαίνια της αεροπορικής έκθεσης του Ντουμπάι, άφησαν ωστόσο την ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια Airbus σε αναμονή για μια αντίστοιχη παραγγελία.

Η Emirates παρήγγειλε 90 Boeing 777 (55 εξ αυτών 777-9 και 35 777-8) ανεβάζοντας τις συνολικές παραγγελίες για αεροσκάφη ευρείας ατράκτου στις 205 μονάδες. Συμφώνησε επίσης να αποκτήσει πέντε επιπλέον 787 Dreamliners, ενώ η flyDubai παρήγγειλε 30 τζετ του ίδιου τύπου στο πρώτο της deal για αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων. «Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη δέσμευση που υποστηρίζει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Boeing αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια αεροπορική αλυσίδα εφοδιασμού. Το 777 βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Emirates να συνδέει πόλεις σε όλες τις ηπείρους χωρίς στάση με το Ντουμπάι», δήλωσε ο σεΐχης Αχμέντ μπιν Σαΐντ αλ Μακτούμ.

Το Ντουμπάι στοχεύει να διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας του μέσα στην επόμενη δεκαετία και η αεροπορική (και τουριστική) βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του Εμιράτου, η οποία δεν διαθέτει τον πετρελαϊκό πλούτο πολλών γειτονικών κρατών. Αξιωματούχοι του κλάδου δήλωσαν ότι οι παραγγελίες αύξησαν το διακύβευμα στον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών, καθώς η Σαουδική Αραβία επεκτείνει τον στόλο της και οι αεροπορικές εταιρείες σε Τουρκία και Ινδία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τα ΗΑΕ να είναι από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους διεθνώς.

Η Turkish Airlines μπήκε με αξιώσεις στο παιχνίδι, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά έως και 355 αεροσκαφών Airbus. «Η Airbus και η Turkish Airlines κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για μια σημαντική παραγγελία», ανέφερε η Airbus. «Επικυρώνουμε αυτή τη συμφωνία και θα επικοινωνήσουμε τις επόμενες ημέρες». Παράγοντες του κλάδου έκαναν λόγο για μια «τολμηρή κίνηση» στην πίσω αυλή των αντιπάλων του Κόλπου. Η παγκόσμια αεροπορία ανθεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού που είδε παγκόσμια lockdowns και καθηλωμένα αεροσκάφη, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο Al Maktoum, το οποίο χρησίμευε για μήνες ως χώρος στάθμευσης για τα διώροφα Airbus 380 της Emirates.

Η εναέρια κυκλοφορία βρίσκεται πλέον στο 97% των επιπέδων προ COVID, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών. Η ζήτηση για τα μεγαλύτερα τζετ του κλάδου που κυριαρχούν στα αεροδρόμια της περιοχής αυξάνεται έπειτα από μια παρατεταμένη ύφεση και την καταστροφική επίδραση της πανδημίας στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Αξιωματούχοι του κλάδου εκτιμούν ότι οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο διαπραγματεύονται παρασκηνιακά για να αγοράσουν περίπου 700-800 νέα τζετ, ανάμεσά τους και μερικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, καθώς προχωρούν στα σχέδια αντικατάστασης του στόλου τους που είχαν «παγώσει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT