Βλέπει αναβάθμιση από Fitch και Moody’s

Θέμα χρόνου θεωρεί η Morgan Stanley ότι είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και από τις Fitch και Moody’s

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Θέμα χρόνου θεωρεί η Morgan Stanley ότι είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και από τις Fitch και Moody’s, ενώ εκτιμά πως η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί και το 2024-2025. Ειδικότερα, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 2,3% φέτος όπως και το 2024 και 2,4% το 2025, ενώ αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024 και τον δείκτη χρέους να υποχωρεί στο 148% έως τα τέλη του 2025. Οπως τονίζει, ακόμη και εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, το χρέος αποτελείται κυρίως από δάνεια του επίσημου τομέα σε σταθερά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους δεν είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητο» στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ. Πάντως, η αύξηση του κόστους των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα νοικοκυριά, όπως επισημαίνει. Τέλος, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης το 2024 και το 2025.

Νέο μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ    

Την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας ως νέο μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από 1/1/24, προκειμένου να διαδεχθεί τον Ηλία Πλασκοβίτη, του οποίου λήγει η 8ετής θητεία στην εν λόγω θέση. Η κ. Παπακωνσταντίνου είναι συνεργάτιδα του κ. Στουρνάρα από τα χρόνια του μνημονίου ως γενική γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και –παράλληλα– γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περίοδο 2012-2014.    

Διαγωνισμός για τα έργα στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Σε νέο διαγωνισμό για τον προβλήτα 6 στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης οδήγησε η αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης των λιμενικών έργων κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας περί συμμόρφωσης με σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Επιπλέον, ο ΟΛΘ αναβάθμισε και τις προδιαγραφές του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ με επιπλέον τον ΦΠΑ. Ως προθεσμία για την υποβολή φακέλου πρώτου σταδίου έχει προσδιοριστεί η 22α Δεκεμβρίου.

Στον Μαραθώνιο με φανέλα του ΤΕΚΑ

Νέες και νέοι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ, καθώς και στελέχη του Επικουρικού Κεφαλαιοποιητικού Ταμείου με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Κίμωνα Βολίκα, συμμετείχαν στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων που διεξήχθη στο πλαίσιο του 40ού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Τη φανέλα του ΤΕΚΑ φόρεσαν και… ίδρωσαν συμμετέχοντας στον αγώνα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Παυλίνα Καρασιώτου και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης. Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να δείξουν τη δέσμευσή τους για υποστήριξη της νέας γενιάς εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας, ενώ έκλεισαν ραντεβού από τώρα και για τον 41ο Μαραθώνιο.

Eξαγορά 11 πλοίων LNG έναντι 3,13 δισ. από CPLP 

Η εισηγμένη στο Nasdaq ναυτιλιακή ελληνικών συμφερόντων Capital Product Partners L.P. (CPLP) συμφώνησε να εξαγοράσει 11 νεότευκτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Capital Maritime έναντι 3,13 δισ. δολαρίων, ενισχύοντας τη θέση της στη συγκεκριμένη αγορά. Τα πλοία, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων το καθένα, ναυπηγούνται από τη Hyundai Heavy Industries και αναμένεται να παραδοθούν σε ναυλωτές όπως η Qatar Energy Trading, η Tokyo LNG Tanker και η LNG Marine Transport. Τα πλοία θα αγοραστούν μέσω της απόκτησης του 100% των συμμετοχών στις αντίστοιχες πλοιοκτήτριες. Η CPLP, με την υποστήριξη του βασικού μετόχου, της Capital Maritime, έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. δολαρίων μέσα από προσφορά δικαιωμάτων διαθέσιμη σε όλους τους κατόχους μεριδίων που θα γίνει από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου. Παράλληλα η CPLP ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε Capital New Energy Carriers L.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT