Διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων

Διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων

Τη μονιμοποίηση της έκπτωσης φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση

4' 1" χρόνος ανάγνωσης

Τη μονιμοποίηση της έκπτωσης φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα η έκπτωση θα είναι διπλάσια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς και θα κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο πέντε ετών, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Επίσης δεν αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και την αγορά αγαθών, κάτι που δεν ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η παράταση των κινήτρων για όσους ενταχθούν στο σύστημα της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η αύξηση των προστίμων για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, καθώς και η απαγόρευση αγοράς ακινήτου με μετρητά.

Επίσης επεκτείνονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος. Οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά και η ρευστότητα του φορολογουμένου.

Ειδικότερα:

1. Ανακαινίσεις ακινήτων. Διπλασιάζεται και μονιμοποιείται η έκπτωση φόρου. Μάλιστα, οι δαπάνες δεν θα αφορούν μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και την αγορά αγαθών. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό κίνητρο που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής που γίνεται στον κλάδο της οικοδομής. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα να γλιτώσουν ποσό έως 1.600 ευρώ από τον φόρο που τους αναλογεί εφόσον προχωρούσαν σε επισκευές στα ακίνητά τους και διέθεταν τα σχετικά τιμολόγια. Η έκπτωση έφθανε το 40% των δαπανών, με ανώτατο όριο (δαπάνης) τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για εργασίες της τάξης των 16.000 ευρώ έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό το οποίο κατανέμεται σε τέσσερα χρόνια. Εξαιρείται από την έκπτωση το κόστος των υλικών. Απαραίτητη προϋπόθεση η πληρωμή των υπηρεσιών να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζικού συστήματος.

Με την αλλαγή της διάταξης διπλασιάζεται η έκπτωση φόρου, καθώς πλέον η συνολική δαπάνη θα μειώνει τον φόρο. Συγκεκριμένα, «οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ».

2. Περιορισμός χρήσης μετρητών. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά είναι άκυρα. Επίσης, τα πρόστιμα για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

Το ν/σ προβλέπει και ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.

3. Ψηφιοποίηση. Θεσπίζεται υποχρεωτική ηλεκτρονική διαβίβαση των λογιστικών αρχείων στην ΑΑΔΕ. Ορίζεται ότι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.

4. Ελεγχοι. Επεκτείνονται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τον προσδιορισμό του εισοδήματος (οι τεχνικές αυτές βασίζονται σε στοιχεία, όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η ρευστότητα του φορολογουμένου, κ.ά.). Με τη διάταξη ορίζεται ότι οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται σε τρεις ακόμη περιπτώσεις (πέρα από αυτές που ισχύουν ήδη), που είναι οι εξής:

• Οταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

• Οταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων.

• Οταν ο συντελεστής μεικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων.

5. Αποδείξεις. Δίνεται χρηματικό μπόνους ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής (με ελάχιστο 100 ευρώ και μέγιστο 3.000 ευρώ) στους πολίτες που κάνουν καταγγελίες για παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «appodixi», οι οποίες καταλήγουν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου.

6. Καύσιμα. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για νοθεία, λαθρεμπόριο καυσίμων ή παρεμπόδιση του ελέγχου: προβλέπεται σφράγιση της εγκατάστασης για δύο χρόνια, ενώ ορίζεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων η εγκατάσταση σφραγίστηκε, δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν στη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επίσης για δύο χρόνια από τη διαπίστωση της παράβασης.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ. Επίσης, αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον 5.000 ευρώ.

Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων. Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT