Mεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας

Mεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας

Στα 6,2 δισ. ευρώ το βιβλίο προσφορών έναντι 1 δισ. ευρώ περίπου που είναι το ζητούμενο ποσό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 6 φορές καλύφθηκε η προσφορά από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αγορά μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που διαθέτει το ΤΧΣ, ανεβάζοντας τη ζήτηση σε πρωτοφανή επίπεδα ήδη από την πρώτη ημέρα της δημόσιας προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για την αγορά μετοχών ανήλθε στα 6,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ περίπου που είναι το ζητούμενο ποσό από τη διάθεση 182.943.031 μετοχών, με βάση το ανώτατο όριο τιμής που είναι τα 5,44 ευρώ ανά μετοχή.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης που υπήρξε είναι το γεγονός ότι οι εγγραφές επενδυτών κάλυψαν το ζητούμενο ποσό ήδη τα πρώτα 5 λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ μέσα σε μόλις 3 ώρες το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε πάνω από 5 δισ. ευρώ. Η ποιότητα των επενδυτών που συμμετείχαν χαρακτηρίζεται υψηλή, καθώς το ενδιαφέρον προήλθε από μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, family offices, αλλά και ιδιώτες από το εσωτερικό. Η υψηλή ζήτηση ωθεί την τιμή για την αγορά μετοχών της τράπεζας στο ανώτατο όριο που έχει προταθεί από το Ταμείο, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση του ποσοστού που θα διατεθεί στο 22%, από το 20% που είχε αρχικά προταθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος τιμής διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας καθορίστηκε μεταξύ 5 και 5,440 ευρώ ανά μετοχή και χθες η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 5,8% στα 5,8 ευρώ, υποδηλώνοντας το ενδιαφέρον για τη μετοχή της τράπεζας ακόμη και σε υψηλότερη τιμή βάσει του ταμπλό. Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως το ανώτατο όριο τιμής των 5,440 ευρώ είναι κοντά στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής (5,445 ευρώ), η διαδικασία του book building προεξοφλεί ότι οι επενδυτές αποκτούν τις προσφερόμενες μετοχές με έκπτωση (discount) και ερμηνεύει την υψηλή ζήτηση για τη μετοχή με βάση και τις προσδοκίες για την κερδοφορία και τις προοπτικές της τράπεζας.

Η εξέλιξη της δημόσιας προσφοράς ανοίγει τον δρόμο για τη διάθεση από την πλευρά του ΤΧΣ επιπλέον 18.294.303 μετοχών –αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%–, περιορίζοντας τη συμμετοχή του στην Εθνική Τράπεζα στο 18,39% (από 40,39% σήμερα) και ανεβάζοντας το ποσοστό των μετοχών της τράπεζας που θα κατέχουν ιδιώτες επενδυτές στο 81,61%, από 59,61% σήμερα. Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό σήμερα και αύριο ανεβάζοντας τις προσδοκίες για την επίτευξη εσόδων ύψους 1,08 δισ. ευρώ από τη διάθεση 20% + 2%, γεγονός που σηματοδοτεί την πλέον επιτυχημένη συναλλαγή αποεπένδυσης του Ταμείου.

Οι προσφερόμενες μετοχές διατίθενται στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές και εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε θεσμικούς και ειδικούς επενδυτές, και η κατανομή των μετοχών θα επιμερισθεί μεταξύ της ελληνικής δημόσιας προσφοράς και της διεθνούς προσφοράς ως εξής:

(i) 15%, που αντιστοιχεί σε 27.441.455 προσφερόμενες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που θα έχουν συμμετάσχει στην ελληνική δημόσια προσφορά.

(ii) 85%, που αντιστοιχεί σε 155.501.576 προσφερόμενες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που θα έχουν συμμετάσχει στη διεθνή προσφορά.

Παρά το γεγονός ότι το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα ανακατανομής των ποσοστών, η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15% των προσφερόμενων μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, την τελική τιμή διάθεσης θα καθορίσει η διεθνής προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT