Τεράστια φυγή κεφαλαίων από την κινεζική οικονομία

Τεράστια φυγή κεφαλαίων από την κινεζική οικονομία

Η Κίνα εμφάνισε έλλειμμα 11,8 δισ. δολαρίων στις ξένες επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 1998, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Οι ξένες επιχειρήσεις αποσύρουν δισεκατομμύρια από την Κίνα, την ώρα που η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τα χαμηλά επιτόκια και η γεωπολιτική διαμάχη με τις ΗΠΑ πυροδοτούν αμφιβολίες για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ολα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο οι επιχειρήσεις φαίνεται να προτιμούν να τηρούν επιφυλακτική στάση. «Οι ανησυχίες γύρω από το γεωπολιτικό ρίσκο, η αβεβαιότητα στην εσωτερική πολιτική και η βραδύτερη ανάπτυξη ωθούν τις εταιρείες να σκεφτούν εναλλακτικές αγορές», λέει στο BBC ο Νικ Μάρο, του Economist Intelligence Unit (EIU).

Η Κίνα εμφάνισε έλλειμμα 11,8 δισ. δολαρίων στις ξένες επενδύσεις το τρίτο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 1998, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία. Αυτό δείχνει ότι οι ξένες εταιρείες δεν επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην Κίνα, αλλά μεταφέρουν τα χρήματα έξω από τη χώρα. «Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή χαμηλότερη ανάπτυξη και χρειάζεται να κάνει κάποιες διορθώσεις», λέει ο εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας κατασκευής βιομηχανικών μηχανημάτων Oerlikon, η οποία απέσυρε 277 εκατ. δολάρια από την Κίνα πέρυσι. Η Κίνα παραμένει βασική αγορά για την εταιρεία, η οποία απασχολεί σχεδόν 2.000 άτομα σε όλη τη χώρα.

Από την έναρξη της πανδημίας, επιχειρήσεις όπως η Oerlikon αντιμετώπισαν προκλήσεις στις δραστηριότητές τους, καθώς η Κίνα εφάρμοσε τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικού COVID».

Αυτό προκάλεσε προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού πολλών εταιρειών, με την Apple να είναι ανάμεσα σε εκείνες που επλήγησαν, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός κατασκευάζει τα περισσότερα iPhones στην Κίνα. Η εταιρεία έχει διαφοροποιήσει έκτοτε την αλυσίδα εφοδιασμού της, μεταφέροντας μέρος της παραγωγής στην Ινδία.

Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αυξάνονται, με νέους περιορισμούς στις εξαγωγές στις πρώτες ύλες και την τεχνολογία που απαιτούνται για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, οι εταιρείες κάνουν και νέες κινήσεις διαφοροποίησης της παραγωγής τους.

Επιπλέον, οι κινήσεις και η στρατηγική των επιχειρήσεων επηρεάζονται και από την πορεία των επιτοκίων. Σε μία περίοδο που όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκιά τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού για να στηρίξουν την οικονομία και την ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων. Το γουάν έχει υποτιμηθεί πάνω από 5% έναντι του δολαρίου και του ευρώ φέτος.

Ετσι, αντί να επανεπενδύουν τα κέρδη που βγάζουν στην Κίνα στην ίδια χώρα, οι επιχειρήσεις επιλέγουν να αποσύρουν μέρος των χρημάτων αυτών και να το επενδύσουν αλλού, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT