Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 11,5 εκατ. στο 9μηνο

Attica Bank: Λειτουργικά κέρδη 11,5 εκατ. στο 9μηνο

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 77,6% έναντι του 2022, φτάνοντας τα 51,8 εκατ. ευρώ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Κέρδη προ φόρων ύψους 17 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 32,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εμφάνισε στο 9μηνο η Attica Bank. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 11,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 34,3 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, τις εντατικές προσπάθειες της διοίκησης για την εξυγίανση και την επαναφορά της σε λειτουργική κερδοφορία.

Η τράπεζα παρουσίασε στο εννεάμηνο διπλασιασμό των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εσόδων του ομίλου σε ετήσια βάση, στα 64,6 εκατ. ευρώ έναντι 32,1 εκατ. ευρώ. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική βελτίωση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες κατά 71%, καθώς και η αύξηση στα λοιπά έσοδα και στα έσοδα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 51,8 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 77,6% έναντι του 2022, ενισχυμένα κυρίως από το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων, καθώς και από τη σημαντική αύξηση στους όγκους δανείων κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αύξηση κατά 29,2% έναντι της συγκριτικής περιόδου του 2022, ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 30% που παρουσίασε η τράπεζα στις προμήθειες χορήγησης εγγυητικών επιστολών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση του εσόδου προμηθειών από συναλλαγές με χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, καθώς και μέσω αποδοχής συναλλαγών στα τερματικά της τράπεζας, λόγω της αλλαγής παρόχου εκκαθάρισης συναλλαγών.

Τα επαναλαμβανόμενα γενικά λειτουργικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 19% σε ετήσια βάση.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε 1,51 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο 2023, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται σε 381 εκατ. ευρώ. Η πιστωτική επέκταση της τράπεζας επιταχύνθηκε μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τον Απρίλιο του 2023, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 293 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2023, εκ των οποίων τα 281 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και τα 12 εκατ. ευρώ τη λιανική τραπεζική.

Παράλληλα, η τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει και τη ρευστότητά της, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων να ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Συνολικά, η σταθερή δομή των καταθέσεων του ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 66% των συνολικών καταθέσεων. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης δανείων (έπειτα από προβλέψεις) προς τις καταθέσεις του ομίλου ανήλθε σε 45,0%, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) διαμορφώθηκε σε 289,3%, ποσοστό υψηλότερο του εποπτικού ορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT