Το 2022 καταναλώσαμε 865 δισ. megabytes από 36 δισ. το 2015

Το 2022 καταναλώσαμε 865 δισ. megabytes από 36 δισ. το 2015

Το κόστος αγοράς ενός Gigabyte ανήλθε πέρυσι στα 0,62 ευρώ, όταν πριν από οκτώ χρόνια έφτανε τα 8 ευρώ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Ο αποπληθωρισμός στα δεδομένα κινητής (data) συνεχίστηκε το 2022, με το κόστος ανά 1 Gigabyte να υποχωρεί διαρκώς τουλάχιστον από το 2015. Τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) φανερώνουν ότι τα data αποτελούν ένα από τα ελάχιστα αγαθά με διαρκώς φθίνουσα τιμή, έστω κι αν οι συνεχείς προσφορές των παρόχων αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες γι’ αυτό.

Ειδικότερα, το 2022 συνολικά καταναλώθηκαν (μέσω κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ κ.λπ.) περίπου 865 δισ. megabytes, όγκος που είναι υψηλότερος κατά 50%, έναντι του 2021. Την ίδια χρονιά, τα έσοδα των παρόχων διαμορφώθηκαν σε ελαφρώς περισσότερα από 536 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 5,4% λιγότερα, σε σχέση με το 2021. Η σημαντική αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων που δεν συνοδεύτηκε από άνοδο των εσόδων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών σημαίνει ότι το κόστος ανά 1 GB ήταν το 2022 περίπου 0,62 ευρώ. Σε σχέση με το 2021, οπότε το κόστος του 1 GB για πρώτη φορά είχε βρεθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από 1 ευρώ (0,98 ευρώ), καταγράφεται υποχώρηση κατά 36,7%.

Και είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν η σύγκριση γίνει με το 2015, οπότε για να αγοράσει κάποιος 1 GB απαιτούνταν 8 ευρώ. Εκείνη τη χρονιά η κατανάλωση δεδομένων είχε ξεπεράσει ελαφρώς τα 36 δισ. MB, επί των οποίων τα έσοδα των παρόχων ήταν 291,8 εκατ. ευρώ.

Η αποκλιμάκωση της τιμής των δεδομένων καταγράφεται σε παγκόσμιο επίπεδο και αποδίδεται στον ισχυρό ανταγωνισμό που υπάρχει στον κλάδο των επικοινωνιών, αλλά και στην εκτόξευση της χρήσης data λόγω της εντεινόμενης ψηφιοποίησης των διαδικασιών σε επίπεδο είτε ατομικό είτε οργανισμών. Στην Ελλάδα οι πάροχοι προσφέρουν συστηματικά δωρεάν δεδομένα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ικανοποιώντας, έως ένα βαθμό, την αυξημένη ζήτηση για data.

Τον αποπληθωρισμό στις τηλεπικοινωνίες (όπου εντάσσονται τα δεδομένα κινητής) φανερώνει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Οκτώβριο. Οι επικοινωνίες, μία από τις δώδεκα κατηγορίες αγαθών του ΔΤΚ, υποχώρησαν κατά 3,2%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Αντίστοιχα, τον ίδιο μήνα του 2022, έναντι του Οκτωβρίου του 2021, είχαν υποχωρήσει κατά 2%. Το πληθωριστικό κενό καταγράφεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις τηλεπικοινωνίες που συμβάλλουν στην άμβλυνση του πληθωρισμού.

Ενδεικτικά, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη το δωδεκάμηνο από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2023, υπήρξε μεγαλύτερος κατά 9,2%, συγκριτικά με τον πληθωρισμό στις τηλεπικοινωνίες. Με στόχο τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και τον περιορισμό του πληθωριστικού κενού οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ευρώπη προχώρησαν το τελευταίο διάστημα σε αύξηση τιμών. Ανάλογο σχεδιασμό, για αναπροσαρμογή των συμβολαίων βάσει του τιμαρίθμου, είχαν οι πάροχοι και στην Ελλάδα, αλλά δεν προχώρησε λόγω άρνησης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το κόστος ρευματοδότησης δικτύου έχει αυξηθεί από 21% έως 43%, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών βάσης του δικτύου πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας, των κόμβων του δικτύου σταθερής, των συνεγκαταστάσεων, των κέντρων δεδομένων, καθώς και των κτιρίων γραφείων των παρόχων. Επίσης, ανάλυση για την επίδραση του πληθωρισμού στο περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών φανερώνει ότι αυτό έχει συμπιεστεί από το 2020 από 2% έως 5%, ενώ το μισθολογικό κόστος έχει ενισχυθεί έως 8% αντίστοιχα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT