Cenergy: Κέρδη 47,2 εκατ. στο εννεάμηνο

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Υψηλή λειτουργική κερδοφορία και ιστορικό ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών πέτυχε η Cenergy στο εννεάμηνο του 2023 καθώς συνεχίστηκαν οι σταθερά υψηλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων της τόσο στον τομέα των καλωδίων όσο και στον τομέα των σωλήνων χάλυβα. Η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας βελτιώθηκε με τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA να διαμορφώνονται στα 145 εκατ. ευρώ για το εννεάμηνο του 2023 (+53% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Τα περιθώρια κέρδους για το εννεάμηνο ξεπέρασαν το 15% λόγω του βελτιωμένου μείγματος προϊόντων και ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ, 12% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και ανήλθαν σε 60,1 εκατ. ευρώ (53,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο 2022) με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται σε 47,2 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών πέρασε το όριο των 3 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (από 2,5 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου και 2 δισ. ευρώ εννέα μήνες νωρίτερα). Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων συνεχίζεται βάσει προγράμματος, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα των σωλήνων χάλυβα προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αυξανόμενο ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών.

Με δεδομένο το ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για τους δύο τομείς και την αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα ενεργειακών υποδομών παγκοσμίως, η Cenergy Holdings επικαιροποιεί τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2023, που είχε δημοσιεύσει σε προηγούμενα δελτία Τύπου και αναμένει αναπροσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 190-200 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2023.

Αναμένει αναπροσαρμοσμένο EBITDA της τάξης των 190-200 εκατ. ευρώ για το 2023.

Οι εν λόγω εκτιμήσεις υποθέτουν: (α) ομαλή εκτέλεση των ενεργειακών έργων και στους δύο τομείς και (β) περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο από ένα αβέβαιο παγκόσμιο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ή/και τις προκλήσεις ή/και τις πιθανές διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ο τομέας καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τις επιδόσεις του τόσο στα προϊόντα, όσο και στα έργα, καθώς η ζήτηση για τα πρώτα παραμένει ισχυρή, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο καλωδιακών έργων αυξάνεται. Ο τομέας σωλήνων χάλυβα ενισχύει τη θέση του και παράλληλα εδραιώνει την ανάπτυξη της κερδοφορίας του σε αυτή, βασιζόμενος στην υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τα χερσαία δίκτυα φυσικού αερίου και υδρογόνου να μπαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο και να τροφοδοτούν τις θετικές προοπτικές.

Στις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε η εταιρεία στο γ΄ τρίμηνο του έτους αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξης Αλεξίου. «Τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους μας δίνουν εμπιστοσύνη ότι θα πετύχουμε τους στόχους κερδοφορίας για το 2023, ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπουν αφενός να προγραμματίσουμε νέες επενδύσεις, επωφελούμενοι από τις παγκόσμιες τάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, και αφετέρου να ενισχύσουμε τη θέση μας ως αρωγός στην πράσινη μετάβαση που συντελείται διεθνώς», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT