Φρένο στις εντολές αποκοπής ρεύματος

Φρένο στις εντολές αποκοπής ρεύματος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

«Φρένο» έβαλε το ΥΠΕΝ στο δικαίωμα εντολής αποκοπής ρεύματος του προηγούμενου παρόχου σε καταναλωτή με ανεξόφλητες οφειλές δύο μηνών που εισηγήθηκε η ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας με βασικό στόχο την καταπολέμηση του «ενεργειακού τουρισμού». Το σκεπτικό της απόφασης του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη είναι ότι το ρεύμα για τα νοικοκυριά είναι αγαθό και δεν μπορεί η αποκοπή του να χρησιμοποιείται ως εργαλείο διακανονισμού οφειλών από τον προηγούμενο πάροχο, ενώ ο καταναλωτής πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του στον νέο πάροχο. Από την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ ο υπουργός έκανε αποδεκτό το μέτρο της σήμανσης στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ καταναλωτών με ανεξόφλητους λογαριασμούς. Ο ίδιος προωθεί ακόμη ένα μέτρο, της απαγόρευσης μετακίνησης καταναλωτών από τρίτο προμηθευτή σε τέταρτο σε διάστημα μίας πενταετίας όταν έχει διαπιστωθεί ότι έχει ανεξόφλητες οφειλές.

Σε ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος

Το παγκόσμιο χρέος άγγιξε το ρεκόρ των 307,4 τρισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του 2023, έχοντας αυξηθεί κατά 9,5 τρισ. δολάρια από τις αρχές του έτους και κατά 60 τρισ. δολ. συνολικά από το 2018, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις ανεπτυγμένες αγορές και κυρίως σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως εκτιμά, το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει τα 310 τρισ. δολ. μέχρι το τέλος του 2023, καταγράφοντας έτσι αύξηση άνω του 25% σε πέντε χρόνια.

Προμήθεια εννέα αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης

Σε συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης πρόγραμμα εντάχθηκε η αγορά εννέα αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης που θα αξιοποιούνται σε ελληνικά νησιά. Η προμήθεια είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, με τη συγκεκριμένη κατηγορία αεροσκαφών ελαφρού τύπου να έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα ψεκασμού, χαρακτηριστικό το οποίο είναι καταλυτικό σε αποστολές επιτήρησης δασικών εκτάσεων και περιπτώσεις πρώτης επέμβασης, ιδιαίτερα σε νησιά.

Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφιοποίηση       

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων πριν από το 2002. Χθες παρουσιάστηκε το έργο «πυλώνας» της διαδικασίας, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, και ανακοινώθηκε ότι αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις συμβάσεις του ΕΦΚΑ με τρεις ανάδοχες εταιρείες. Πρόκειται για έργο που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον φορέα και –σύμφωνα με τον σχεδιασμό– θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026. Με προϋπολογισμό 33,2 εκατ. ευρώ, η διαδικασία ψηφιοποίησης σχετίζεται άμεσα με την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.   

Σε νέο έργο η ΔΕΠΑ Εμπορίας  

Την είσοδο της ΔΕΠΑ Εμπορίας με ποσοστό 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της FIER, η οποία αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο ισχύος 174 MW στην περιοχή Relievi Roskovec της Αλβανίας, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η FIER συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με έδρα στα Τίρανα Αλβανίας, με μετόχους κατά 70% τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 30% την αλβανική εταιρεία GENER 2. Η ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο έργο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπραγματευτεί και υπογράψει κύριους όρους διμερούς σύμβασης αγοραπωλησίας φυσικού αερίου με πολυετή διάρκεια. Η απόφαση εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό καθετοποίησης και μετατροπής της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού η εταιρεία αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 815 ΜW, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 29% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της Αλεξανδρούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT