Από 7 έως 10 δισ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές το 2024

Από 7 έως 10 δισ. ευρώ θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις αγορές το 2024

Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται ο οργανισμός – Στα 6 δισ. οι δανειακές ανάγκες της χώρας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Δύο είναι τα σενάρια για το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου το 2024, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να αντλεί από τις αγορές 7 δισ. ευρώ κατά το ένα σενάριο και 10 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο, τη στιγμή που οι χρηματοδοτικές ανάγκες την επόμενη χρονιά διαμορφώνονται μόλις στα 6 δισ. ευρώ.

To ποιο εκδοτικό σενάριο τελικά θα ακολουθήσει ο ΟΔΔΗΧ θα εξαρτηθεί από το εάν προχωρήσει σε προπληρωμή εντόκων γραμματίων και νέες προπληρωμές του χρέους και πόσα από τα ταμειακά διαθέσιμα –τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν το έτος περίπου στα 30 δισ. ευρώ– θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς διαχείρισης του χρέους.

Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ κατά το δεύτερο σενάριο θα δρομολογήσει την προπληρωμή εντόκων γραμματίων, με τη μείωσή τους έτσι κατά 1,5-2 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ σήμερα. Επίσης, εάν είναι κατάλληλες οι συνθήκες, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε περαιτέρω ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν τα επόμενα 2-3 χρόνια. Παράλληλα, δρομολογούνται και νέες πρόωρες πληρωμές των διμερών δανείων (GLF).

Εάν τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στους βασικούς διεθνείς δείκτες, γεγονός που θα οδηγήσει αυτομάτως σε εισροές 6-10 δισ. ευρώ, πρέπει να δημιουργηθεί περαιτέρω εκδοτικός «χώρος», ενώ θα συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και οι μικροεπενδυτές. Επίσης, για το 2024 έχει μετατεθεί η έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου της Ελλάδας ύψους έως 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως δεν προχώρησε φέτος, καθώς η προτεραιότητα για τη χρηματοδότηση των πράσινων έργων δόθηκε στη χρήση του νέου χρήματος που παρέχει η Ε.Ε. ως βοήθεια για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες, του οποίου το κόστος είναι από μηδενικό έως πολύ χαμηλό και σίγουρα χαμηλότερο από μια έξοδο στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, το 2024 όπως και το 2025 είναι εξαιρετικά χαμηλές. Με την ανταλλαγή ομολόγων που έληγαν το 2024 και το 2025 στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Ιούλιο (1,5 δισ. ευρώ), σε συνδυασμό με τα περίπου 5,3 δισ. ευρώ που θα εξοφληθούν πρόωρα από τα διμερή δάνεια στις 15 Δεκεμβρίου, και που αφορούν επίσης τη διετία, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2024 και το 2025, από τα 18 δισ. ευρώ συνολικά μειώνονται στα 11,2 δισ. ευρώ. Αρα διαμορφώνονται κάτω από τα περίπου 6 δισ. ευρώ την κάθε χρονιά.

Παράλληλα, οι ετήσιες πληρωμές τόκων του επόμενου έτους (περίπου 4,8 δισ. ευρώ) καλύπτονται πλήρως από την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024, που έχει τεθεί στο 2,1%, ενώ από το 2025 και μετά το ετήσιο πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο από τις πληρωμές τόκων – με άλλα λόγια η Ελλάδα θα είναι σε συνολικό και απόλυτο πλεόνασμα.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ανάγκες δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης για το 2024 παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Citi εκτιμά πως η ακαθάριστη προσφορά ομολόγων στην Ευρωζώνη συνολικά θα διαμορφωθεί το 2024 σε 1,223 τρισ. ευρώ και κοντά στο ρεκόρ του 1,236 τρισ. ευρώ που αναμένεται να σημειωθεί φέτος, με την Ιταλία να εκδίδει τα περισσότερα και πάνω από 310 δισ. ευρώ

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi, η Ελλάδα θα βγει το 2024 στις αγορές για την άντληση 8 δισ. ευρώ, ξεκινώντας με ένα νέο 10ετές τον Ιανουάριο (3 δισ. ευρώ) και συνεχίζοντας με ένα νέο 7ετές τον Μάιο (3 δισ. ευρώ). Τα 2 δισ. ευρώ που απομένουν θα αντληθούν μέσω τεσσάρων επανεκδόσεων υφιστάμενων ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT