Στα δικαστήρια για τις περικοπές στις διπλές συντάξεις

Στα δικαστήρια για τις περικοπές στις διπλές συντάξεις

Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο, πήρε όμως αναβολή για τον Φεβρουάριο του 2024

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Λύση στα δικαστήρια αναζητείται για ακόμη μία από τις πολλές υποθέσεις που αφορούν την εφαρμογή περικοπών στις συντάξεις κατά την περίοδο των μνημονίων, καθώς η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της «εγκυκλίου Τσακλόγλου» που προβλέπει τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης όταν ο δικαιούχος λαμβάνει μία σύνταξη δική του και μία επιπλέον, είτε λόγω χηρείας είτε λόγω αναπηρίας.

Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί τον Σεπτέμβριο, πήρε όμως αναβολή για τον Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα ενδέχεται η ηγεσία του υπ. Εργασίας να παρέμβει εκ νέου, αφού στην πράξη, η εγκύκλιος για έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2016 (ν. Κατρούγκαλου) εκδόθηκε τα Χριστούγεννα του 2022 και δεν εφαρμόστηκε έως σήμερα. Σύμφωνα με αυτήν, που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό άλλωστε τέθηκε στον «πάγο», όταν έχουμε σώρευση συντάξεων, όταν υπάρχουν δηλαδή δύο δικαιώματα σύνταξης λόγω θανάτου και γήρατος ή θανάτου και αναπηρίας, θα χορηγείται μία εθνική σύνταξη.

Μάλιστα, η εγκύκλιος ορίζει ότι αυτό θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις συντάξεων πριν από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου, πριν από τις 13 Μαΐου του 2016 δηλαδή. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, οι συντάξεις δεν θα κόβονται. Αλλά η δεύτερη εθνική σύνταξη θα λογίζεται ως προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, κυρίως χήρες ή χήροι με σύνταξη τόσο δική τους όσο και μέρος της σύνταξης του θανόντα ή της θανούσης συζύγου, να αποκλείονται από τις ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων, έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος της ΑΓΣΣΕ Βασίλης Νικολετάκης, οι συνταξιούχοι ζητούν να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος, αλλά και κάθε άλλη, συναφή πράξη του υπουργείου Εργασίας, ως μη νόμιμες.

Στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, το οποίο προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό δεν αποκλείει το να επανέλθει η εγκύκλιος, με λίγο διαφοροποιημένο περιεχόμενο, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο για όλες τις ήδη καταβαλλόμενες διπλές συντάξεις, η δεύτερη εθνική σύνταξη να μην κόβεται αλλά να θεωρείται προσωπική διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT