Ψήφος εμπιστοσύνης σε οικονομία, τράπεζες

Ψήφος εμπιστοσύνης σε οικονομία, τράπεζες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Την πεποίθησή του για την αποεπένδυση σύντομα και του υπόλοιπου ποσοστού που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Η αγορά έδειξε εμπιστοσύνη στη χώρα, στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα, με τη σημαντική υπερκάλυψη της διάθεση του 22% των μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η σοβαρή προεργασία και τα δυνατά μεγέθη της τράπεζας οδήγησαν στην επίτευξη του εγχειρήματος. «Συνεχίζουμε τη δουλειά και περιμένουμε να είμαστε ξανά σύντομα εδώ», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς χαρακτηριστικά, αναφερόμενος προφανώς στη διάθεση και του υπόλοιπου ποσοστού, 18% περίπου, που κατέχει το ΤΧΣ. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος επισήμανε ότι η επιτυχής διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί σταθμό για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας την επόμενη 3ετία

Στις 21 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί στους 750.000 συνταξιούχους το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει «καμία αναπροσαρμογή την επόμενη τριετία», προσθέτοντας ωστόσο πως «το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα».

Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ  

Στις 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιήσουν οι μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών έκτακτη γενική συνέλευση με σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έγκριση των τροποποιήσεων της σύμβασης ανάπτυξης αεροδρομίου, τη σύναψη σύμβασης πλαισίου παροχής υπηρεσιών με την AviAlliance και την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Θα αποφασίσουν και την τροποποίηση του καταστατικού του ΔΑΑ, για να εναρμονιστεί με τις διατάξεις των Ν. 4548/2018 και 4706/2020 περί εισηγμένων εταιρειών.    

Σωσίβιο η κρατική αποζημίωση  

Βαθιά πνιγμένος στην καταστροφή της κακοκαιρίας «Daniel» αλλά και στα χρέη είναι ο ελληνικός σιδηρόδρομος, με τη σιδηροδρομική εταιρεία Hellenic Train να βασίζεται στη στήριξη του μετόχου της Trenitalia αλλά και στην κρατική αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ για την εύρυθμη λειτουργία της. Αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της, όπου τονίζει πως για το 2022 δεν έχει λάβει καμία πληρωμή από τη σύμβαση για τις άγονες γραμμές (ΥΔΥ) που διατηρεί με το ελληνικό Δημόσιο. Λέει μάλιστα πως για το πρώτο εξάμηνο το υπουργείο δεν της έχει καταβάλει 31 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απαίτηση που θα αυξηθεί και θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή δανείου της ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκε η ανεργία τον Οκτώβριο 

Αύξηση της ανεργίας, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων και μείωση των επιδοτούμενων ανέργων αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για τον Οκτώβριο. Η έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα να αυξηθούν κατά 63.584 οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ άνεργοι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας τα 900.297 άτομα. Σε σχέση βέβαια με ένα χρόνο πριν, η εγγεγραμμένη ανεργία εμφανίζει μείωση κατά 41.867 ανέργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τον περασμένο Οκτώβριο, σχεδόν το 55% (492.597) των εγγεγραμμένων στις λίστες της ΔΥΠΑ ήταν μακροχρόνια άνεργοι. Σημαντικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι οι επιδοτούμενοι άνεργοι υποχώρησαν κατά 62.583 (-34,6%) σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, περιοριζόμενοι σε 118.497.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT