Motor Oil: Στα 9,9 δισ. ο τζίρος της το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

Motor Oil: Στα 9,9 δισ. ο τζίρος της το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 716,7 εκατ. ευρώ από περίπου 1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν κατά το φετινό εννεάμηνο τα μεγέθη του ομίλου Motor Oil, τα οποία όμως είναι χαμηλότερα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ειδικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο η Motor Oil εμφάνισε μειωμένο κατά 22%, σε 9,9 δισ. ευρώ, κύκλο εργασιών και καθαρά κέρδη 716,7 εκατ. ευρώ από περίπου 1 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε περίπου 920 εκατ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου της περυσινής χρονιάς, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ (-17%). Επίσης, ο όμιλος εμφάνισε σημαντική μείωση του καθαρού χρέους από 1,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022, σε 1,2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εννεάμηνο.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο, η Motor Oil βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το 2030, οι οποίοι προβλέπουν:

• Τη λειτουργία μονάδων ΑΠΕ ισχύος 2 GW, από τις οποίες ήδη έχουν εγκατασταθεί 837 MW, δηλαδή τρεις φορές περισσότερο από το 2021.

• Την ενίσχυση κατά 250 εκατ. ευρώ των λειτουργικών κερδών, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά δυόμισι φορές έναντι του 2021.

• Την ανάπτυξη περισσότερων από 4.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, των οποίων ο υφιστάμενος αριθμός ανέρχεται σε 1.021, έχοντας επταπλασιαστεί από το 2021.

• Την προέλευση των λειτουργικών κερδών του ομίλου σε ποσοστό άνω του 40% από δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Σήμερα το ποσό των EBITDA που προέρχεται από πράσινες δραστηριότητες τοποθετείται σε 221 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν επταπλασιαστεί συγκριτικά με το 2021.

Ευρύτερα, βασικοί πυλώνες του επιχειρηματικού σχεδίου της Motor Oil είναι η ενίσχυση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, η βελτιστοποίηση της δραστηριότητας διύλισης και εμπορίας, όπου δίνεται έμφαση, μεταξύ άλλων, στην απανθρακοποίηση και την περαιτέρω ψηφιοποίηση. Υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, στη δημιουργία λύσεων κινητικότητας και στα πράσινα καύσιμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ το διάστημα 2023-2030.

Η Motor Οil έχει εγκρίνει τη διάθεση των κερδών της χρήσης 2022 και τη διανομή συνολικού μεικτού μερίσματος 1,60 ευρώ ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι είχε ήδη καταβληθεί και αναγνωρισθεί ως μεικτό προμέρισμα για τη χρήση του 2022 0,40 ανά μετοχή από τον Νοέμβριο της περυσινής χρονιάς, ενώ το υπόλοιπο ποσό (1,20 ευρώ ανά μετοχή) αναγνωρίστηκε τον Ιούνιο και καταβλήθηκε τον Ιούλιο του 2023. Εναντι του καταβλητέου μερίσματος της χρήσης 2023, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε, στα τέλη Οκτωβρίου, τη διανομή προσωρινού μερίσματος μεικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT