«Ναι» από Κομισιόν στις ελληνικές προτάσεις

«Ναι» από Κομισιόν στις ελληνικές προτάσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες, όπως αναμενόταν, το τροποποιημένο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει και το ειδικό κεφάλαιο για το REPower EU, ύψους 5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 35,95 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 18,22 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 17,73 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Πέρα από την προσθήκη του REPower EU, οι αλλαγές που πρότεινε η Ελλάδα περιλαμβάνουν δύο επενδύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία στον Εβρο και στη Ροδόπη που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και μία για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών και οδικών δικτύων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Το μερίδιο των ψηφιακών δαπανών μειώθηκε από 23,3% σε 22,1%.

Εως 6 Δεκεμβρίου στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο     

Σήμερα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά κατά κύριο λόγο το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, τη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων κ.λπ. Στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 6 Δεκεμβρίου, προκειμένου να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, πιθανότατα στις 21 Δεκεμβρίου, το επίδομα προσωπικής διαφοράς.      

Πράσινο φως από Currys για πώληση της «Κωτσόβολος»  

Ακόμη ένα βήμα για την πώληση της «Κωτσόβολος» στη ΔΕΗ έγινε χθες, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Currys, σημερινής ιδιοκτήτριας της «Κωτσόβολος», ενέκρινε την πώληση. Χθες, εξάλλου, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης των μετόχων με βασικό αντικείμενο την τροποποίηση του καταστατικού της. Στα υπό τροποποίηση άρθρα περιλαμβάνεται και το άρθρο 3 που αφορά τον σκοπό της επιχείρησης, ώστε πλέον να περιλαμβάνει και δραστηριότητες που σχετίζονται με την «Κωτσόβολος».

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου

Στις 27 και 29 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου από τον ΕΦΚΑ. Οι ημερομηνίες άλλαξαν και προς αποφυγήν εκπλήξεων για τους χιλιάδες συνταξιούχους, αλλά και ταλαιπωρίας, η διοίκηση του Φορέα ενημερώνει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν σε συνταξιούχους μισθωτούς και μη μισθωτούς από το 2017 κι έπειτα, καθώς και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Την Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.λπ.), των ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Νέο δίδυμο εποπτείας στην ΤτΕ  

Τη θέση του γενικού διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης ανέλαβε στην ΤτΕ ο Γιάννης Τσικριπής, στέλεχος με εμπειρία σε θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω και της σχετικής διεύθυνσης στην οποία παραμένει επικεφαλής. Με σημαντική συμβολή σε θέματα παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που εκτός από τις τράπεζες περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αγορές, και θέματα μακροπροληπτικής εποπτείας, η αναβάθμιση του Γιάννη Τσικριπή εντάσσεται στο πλαίσιο αλλαγών που προωθεί ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας στην εποπτεία και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον SSM. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται και η πρόταση για την τοποθέτηση της υποδιοικήτριας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου ως νέου μέλους στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις αρχές του χρόνου. Το νέο δίδυμο εποπτείας θα αντικαταστήσει τον Σπύρο Παντελιά και τον Ηλία Πλασκοβίτη που αποχώρησαν από την ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT