Σε 10.000 σελίδες όλη η ασφαλιστική νομοθεσία από το 1930

Σε 10.000 σελίδες όλη η ασφαλιστική νομοθεσία από το 1930

Σε 11 τόμους συγκεντρώθηκαν 191 νόμοι, 69 βασιλικά διατάγματα και 255 υπουργικές αποφάσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Σε 11 τόμους και πάνω από 10.000 σελίδες έχουν συγκεντρωθεί 191 νόμοι, 69 βασιλικά διατάγματα και 255 υπουργικές αποφάσεις, κάποια εκ των οποίων από τη δεκαετία του 1930, στο πλαίσιο της κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα, που χρηματοδοτήθηκε από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτητα στην έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, υπό την ομπρέλα του οποίου εντάχθηκαν και τυπικά συνενώθηκαν 155 ασφαλιστικά ταμεία.

Σε εκδήλωση μάλιστα που πραγματοποιήθηκε χθες, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα είναι ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ασφαλιστικού φορέα της χώρας. «Είναι απαραίτητο να γίνει όχι μόνο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και για καθαρά πρακτικούς λόγους, για να φτάσουμε σε περίπου τρία χρόνια από σήμερα στο σημείο όπου ο κάθε πολίτης θα ξέρει τα ασφαλιστικά δικαιώματά του, αλλά και τις υποχρεώσεις του και όλα θα γίνονται χωρίς καμία καθυστέρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Οπως μάλιστα δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Ασφαλιστικής Επιστήμης του ΠΑΠΕΙ Μιλτιάδης Νεκτάριος, οι παροχές είναι πλέον, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για άλλες παραμετρικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, το πεδίο των επόμενων σοβαρών μεταρρυθμίσεων.

Για το θέμα του ενιαίου κανονισμού εργασίας, και δη την καθυστέρηση που υπάρχει στην υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και στη Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Μουλκιώτη, τονίζοντας ότι αναμένονται οι προτάσεις των επιτροπών που έχουν συσταθεί, προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο.

Ξεκαθάρισε όμως ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν, θα δυσαρεστήσουν «λίγους που παίρνουν πολλά» και θα βελτιώσει τις παροχές «πολλών που λαμβάνουν λίγα» παρότι σήμερα καταβάλλουν όλοι τις ίδιες εισφορές. Και ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προεξοφλώντας αντιδράσεις.

Η κωδικοποίηση βάζει τάξη στη δαιδαλώδη ασφαλιστική νομοθεσία τόνισε και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, εστιάζοντας στα οφέλη που προκύπτουν, όπως αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για επιχειρήσεις, πολίτες, λογιστές, νομικούς και φυσικά τους εργαζομένους στην κοινωνική ασφάλιση.

Στην τοποθέτησή του για την πορεία του ασφαλιστικού στη χώρα μας, επισήμανε την αναγκαιότητα της δημιουργίας πολλαπλών πηγών ασφαλιστικής αποταμίευσης για τη διασπορά κινδύνου. Υπεραμύνθηκε, δε, της δημιουργίας του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) καθώς και των αλλαγών που προωθεί το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Για την προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της πολυνομίας, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Μηλαπίδης, σημειώνοντας ότι το 2014 στην προσπάθεια που έκανε το υπουργείο Εργασίας να καταγράψει, από το 1940 έως το 2014, 75 χρόνια λειτουργίας το σύνολο της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αυτό έφτασε τον αριθμό των 39.000 σελίδων και τόνισε πως η κωδικοποίηση «είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να διαπλάσουμε τους επόμενους κανόνες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT