Παχυλοί μισθοί για μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης

Παχυλοί μισθοί για μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Η επιστροφή του Σαμ Αλτμαν στην OpenAI μετά την κινητοποίηση περίπου 700 υπαλλήλων της εταιρείας που απείλησαν να παραιτηθούν αν δεν επιστρέψει και ο ίδιος στη θέση του, σκιαγραφεί την κλίμακα της επιρροής που έχουν αποκτήσει οι πλέον ταλαντούχοι εργαζόμενοι του τεχνολογικού κλάδου. Σύμφωνα με ανάλυση της πλατφόρμας δεδομένων Levels.flyi, σήμερα οι μηχανολόγοι της τεχνητής νοημοσύνης αμείβονται με μισθούς από 8% έως 12,5% υψηλότερους από τους ομολόγους τους που εργάζονται σε κλάδους εκτός τεχνητής νοημοσύνης.

Ο συνηθέστερος μισθός για μια θέση μηχανολόγου τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της OpenAI, κυμαίνεται από 200.000 δολ. έως 370.000 δολ. ετησίως, αλλά μερικές πιο εξειδικευμένες θέσεις προβάλλονται ιδιαιτέρως στην ιστοσελίδα καθώς προσφέρουν μισθούς από 300.000 έως 450.000 δολ. τον χρόνο. Σε αυτούς τους μισθούς δεν περιλαμβάνονται τα μπόνους ούτε οι αμοιβές σε μετοχές που αν συνεκτιμηθούν μπορούν να φτάσουν τις ετήσιες αποδοχές ενός υπαλλήλου εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης από τις 300.000 δολ. τον χρόνο στις 800.000 δολ. τον χρόνο.

Σε έναν κλάδο στον οποίο το ταλέντο αποτελεί τη σπανιότερη και πολυτιμότερη πρώτη ύλη, το είδος της μαζικής εξόδου που κινδύνεψε να γνωρίσει η OpenAI θα ήταν καταστρεπτικό. Οπως επισημαίνει η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής των οικονομολόγων της εταιρείας αναζήτησης ταλέντων ZipRecruiter, «για τις τεχνολογίες που αναδύονται σήμερα όπως η τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχει παρά μόνον μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν την απαιτούμενη εμπειρία και αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν το προϊόν της, είναι οι ίδιοι η εταιρεία».

Εν ολίγοις οι υπάλληλοι της OpenAI είχαν πάρα πολλή ισχύ που τους έδωσε τη δυνατότητα να ασκήσουν άμεση πίεση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η Τζούλια Πόλακ τονίζει πως «η περιορισμένη προσφορά τέτοιων ταλέντων είναι ένας απολύτως πραγματικός περιορισμός, πολύ δεσμευτικός βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα». Και καταλήγει, «δεν μπορείς να εκπαιδεύσεις εύκολα αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορείς να τους πάρεις από αλλού και η καλύτερη στρατηγική είναι να κρατήσεις αυτούς που έχεις».

Σε ό,τι αφορά την τακτική των προσλήψεων απευθείας από τις πανεπιστημιακές σχολές, υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στο να καταλαβαίνει κανείς τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης σε θεωρητικό επίπεδο και στο να διαθέτει την τεχνογνωσία και τα ταλέντα που απαιτούνται για να τα εφαρμόσει. Και τα ιδιαιτέρως εξειδικευμένα συστήματα λογισμικού της OpenAI καθιστούν ακόμη πιο πολύτιμους τους υπαλλήλους που έχει τώρα. Η ίδια τονίζει πως «χρειάζεται πολύς καιρός να μάθει ένας υπάλληλος τον κώδικα της εταιρείας και την τεχνολογική της υποδομή. Γι’ αυτό και ένας μηχανολόγος τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην εταιρεία αξίζει όσο τρεις μηχανολόγοι τεχνητής νοημοσύνης εκτός της εταιρείας, δεδομένης αυτής της δυναμικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT