Ψήφος εμπιστοσύνης από ξένους οίκους στα ελληνικά ομόλογα

Ψήφος εμπιστοσύνης από ξένους οίκους στα ελληνικά ομόλογα

Στα κορυφαία επενδυτικά στοιχήματα τοποθετούν οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι τα ελληνικά ομόλογα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Στα κορυφαία επενδυτικά στοιχήματα για το επόμενο διάστημα τοποθετούν οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι τα ελληνικά ομόλογα, χάρη στις ισχυρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στην αναμενόμενη ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες, καθώς και στη χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,78% από περίπου 4,6% τον Ιανουάριο, ενώ το spread έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ευρωζώνη φέτος, άνω των 100 μονάδων βάσης, καθώς την Παρασκευή διαμορφώθηκε στις 115 μ.β. έναντι 235 μ.β. που ήταν τον Ιανουάριο. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να κινούνται με χαμηλότερες αποδόσεις έναντι των ιταλικών σε όλες τις διάρκειες, ενώ απέχουν μόλις 15 μ.β. από τα 10ετή ισπανικά ομόλογα και 58 μ.β. από τα 10ετή της Γαλλίας. Η Société Générale συνέστησε στους επενδυτές να τοποθετηθούν στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους το 2024, υπογραμμίζοντας την πολύ καλή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, καθώς και των εισροών που αναμένονται να έρθουν όταν ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες.

Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα συστήνει θέσεις στα ελληνικά 10ετή έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, εκτιμώντας πως το spread Ελλάδας – Ιταλίας θα φτάσει τις -90 μ.β. από περίπου -60 μ.β. σήμερα. Οπως επισημαίνει, η δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας συνεχίζει να βελτιώνεται, ενώ το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται και το 2024 να προχωρήσει σε συγκρατημένο όγκο εκδόσεων, έναντι τεράστιων ποσών που θέλουν να αντλήσουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία (330-350 δισ. ευρώ), η Γερμανία (280-295 δισ. ευρώ) και η Γαλλία (285 δισ. ευρώ).

Γιατί οι Goldman Sachs, JP Morgan, Société Générale συστήνουν αγορά στους πελάτες τους.

Οπως εκτιμά, η Fitch θα δώσει την επόμενη Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα κι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες εισροές στα ελληνικά ομόλογα, λόγω της ένταξής τους σε διεθνείς δείκτες. Κατά τη γαλλική τράπεζα οι εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας το 2024 θα κινηθούν στα 7-12 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την εκδοτική δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου, αναμένει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές με δύο νέες εκδόσεις, ένα 10ετές και ένα 5ετές ομόλογο, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα έδωσαν και οι Goldman Sachs και JPMorgan πριν από μερικές ημέρες. H Goldman Sachs συνέστησε στους επενδυτές να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα το 2024, χαρακτηρίζοντάς τα «καλής ποιότητας» τίτλους. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει πως θα συνεχίσουν την υπεραπόδοσή τους χάρη στη χαμηλή εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου το επόμενο έτος, στην ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι οι αγορές αναμένεται να ανταμείψουν τους κρατικούς τίτλους των χωρών που σημειώνουν βελτίωση στα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

Από την πλευρά της η JPMorgan τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι στις βασικές της τοποθετήσεις για το 2024 είναι οι θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, λόγω των εισροών που θα φέρει η αναβάθμιση της Fitch, ενώ εκτιμά πως και η Moody’s θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT