Χωρίς ενιαίο μέτωπο η Ε.Ε. απέναντι σε μεγάλες παγκόσμιες απειλές

Χωρίς ενιαίο μέτωπο η Ε.Ε. απέναντι σε μεγάλες παγκόσμιες απειλές

Το δικαίωμα του βέτο των 27 κρατών-μελών εμποδίζει πολλές φορές τις συλλογικές δράσεις

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Η Ε.Ε. θα ήταν πιο αποτελεσματική σε έναν κόσμο επικίνδυνο εάν τα 27 μέλη της δεν είχαν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε τόσο πολλές κοινές πρωτοβουλίες. Το εμπόδιο είναι ότι οι χώρες-μέλη είναι όλο και πιο απρόθυμες να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να εμποδίζουν τις συλλογικές δράσεις. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια της περιοχής και, αυξάνοντας την τιμή που πληρώνει για την ενέργεια, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά της.

Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας υπονομεύει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Η Ε.Ε. δυσκολεύεται να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο απέναντι στην Κίνα, ενώ η απάντησή της στη σύγκρουση της Γάζας ήταν χαοτική. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2024, η Ε.Ε. θα βρίσκεται σε ακόμη πιο επισφαλή θέση. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ελαστικός απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύει στον προστατευτισμό και ήταν εχθρικός προς το ΝΑΤΟ.

Οι χώρες της Ε.Ε. παλεύουν επίσης με εθνικιστικά ρεύματα, όπως έδειξε η πρόσφατη εκλογική νίκη του Ολλανδού πολιτικού Γκερτ Βίλντερς, που κάνει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά των μεταναστών και κατά της Ε.Ε. Δεν είναι σαφές εάν το μπλοκ μπορεί να βρει τρόπο να συμβιβάσει αυτές τις αντιφάσεις με την ανάγκη για πιο ενισχυμένη συλλογική δράση. Στις απαρχές της Ε.Ε., όλες οι αποφάσεις που αφορούσαν τα έξι ιδρυτικά μέλη της ήταν ομόφωνες. Καθώς προσχώρησαν νέες χώρες, το μπλοκ εισήγαγε την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία σε τομείς όπως ο καθορισμός κανονισμών για την εσωτερική τoυ αγορά. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ και η απλή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να στηρίξουν ένα μέτρο.

Αλλά κάθε κράτος εξακολουθεί να έχει δικαίωμα βέτο στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά την ομοφωνία. Ομοίως, κάθε κράτος έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στη φορολογία και στις δαπάνες της Ε.Ε., οι οποίες ανέρχονται σε 2 τρισ. ευρώ για την τρέχουσα επταετία. Οι τρέχουσες προκλήσεις της Ε.Ε. δοκιμάζουν αυτήν την προσέγγιση. Μια προφανής λύση θα ήταν η κατάργηση του βέτο. Αλλά αυτή η κίνηση θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ όλων των κρατών-μελών. Οι κυβερνήσεις, οι οποίες προστατεύουν τα εθνικά τους προνόμια, θα είναι απρόθυμες να συμφωνήσουν.

Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει συχνά τις μεγάλες κρίσεις ενωμένη. Τα τελευταία χρόνια έχει συμφωνήσει σε φιλόδοξα σχέδια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία. Αλλά δεν είναι σαφές ότι οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν να βρουν τρόπο να επιταχύνουν τη συλλογική λήψη αποφάσεων. Ολα αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για να πείσουν τα μέλη του μπλοκ να εξορθολογίσουν τη λήψη αποφάσεων, δεδομένων των έντονων εθνικιστικών αισθημάτων σε πολλές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT