Τεκμαρτό εισόδημα ή έλεγχος σε βάθος 5ετίας – «Εκπτώσεις» για τρεις κατηγορίες

Τεκμαρτό εισόδημα ή έλεγχος σε βάθος 5ετίας – «Εκπτώσεις» για τρεις κατηγορίες

Ρητή αναφορά στη δυνατότητα των ελευθέρων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα θα υπάρχει στο φορολογικό νομοσχέδιο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Τρίτη ή την Τετάρτη το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων με την καθιέρωση τεκμαρτού τρόπου, όπου το ελάχιστο ποσό με το οποίο θα φορολογείται κάποιος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.920 ευρώ. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματικών κλάδων, η κυβέρνηση προχωρεί σε μικρές, αλλά ουσιαστικές βελτιώσεις, χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης και η γενική γραμματέας φορολογικής πολιτικής Μ. Ψύλλα εξετάζουν τα 2.600 σχόλια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιες από τις προτάσεις πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, «”τρέχουμε” και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση».

Οι βασικές αλλαγές έχουν ήδη αποφασισθεί από το οικονομικό επιτελείο και μέχρι να φθάσει στη Βουλή ενδεχομένως να προστεθούν και κάποιες περιπτώσεις που δεν είχαν προβλεφθεί στο αρχικό σχέδιο.

Ποιες αλλαγές «κλείδωσαν»

1. Θα προστεθεί διάταξη που θα κάνει ρητή αναφορά ότι όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου, οι οποίες όμως οδηγούν σε έλεγχο που μπορεί να φθάσει σε βάθος 5ετίας. Δεν θα ελεγχθούν μόνο τα έσοδα και τα έξοδα, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικές καταθέσεις. Επί της ουσίας, ο έλεγχος θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες.

Παράλληλα διατηρούνται οι περιπτώσεις που ισχύουν και σήμερα για στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές κ.λπ. Σημειώνεται ότι από τα 9 εκατ. φορολογουμένους, 1,66 εκατ. φορολογούμενοι φορολογήθηκαν με τεκμαρτό τρόπο, δηλαδή πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης και πλήρωσαν τους σχετικούς φόρους που προέκυψαν. Από αυτούς μόλις 46 φορολογούμενοι αμφισβήτησαν τα τεκμήρια. Από τους φορολογουμένους που φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια οι 377.292 είναι εισοδηματίες, οι 188.889 επιτηδευματίες – επαγγελματίες, οι 547.827 μισθωτοί, οι 465.238 συνταξιούχοι και οι 91.045 αγρότες.

Μόλις 46 από 1,66 εκατ. φορολογουμένους αμφισβήτησαν τα τεκμήρια φέτος.

2. Σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολουμένου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές που θα μειωθούν προβλέπουν σήμερα:

• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.

• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.

• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

3. Το τεκμαρτό εισόδημα περιορίζεται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Για παράδειγμα, εάν η επιχείρηση είναι ανοιχτή τέσσερις μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται αντίστοιχα.

4. Εκπτώσεις και εξαιρέσεις για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες, στις οποίες εξ ορισμού ο διαθέσιμος χρόνος εργασίας περιορίζεται εξαιτίας των οικογενειακών αναγκών φροντίδας των τέκνων.

Σημειώνεται ότι από το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί στις ατομικές επιχειρήσεις εξαιρούνται οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι με ΑΠΥ («μπλοκάκια»). Παράλληλα εξετάζεται, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, η εξαίρεση των συνταξιούχων αυτοαπασχολουμένων από το τεκμαρτό εισόδημα. Συνολικά οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι ανέρχονται σε 32.000 (οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT