Εκδοση νέου ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς

Εκδοση νέου ομολόγου από την Τράπεζα Πειραιώς

Πρόκειται για τίτλο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, διάρκειας έξι ετών – Στόχος, η άντληση 500 εκατ. ευρώ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Εξοδο στις αγορές πραγματοποιεί σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς για την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) διάρκειας έξι ετών. Στόχος της συστημική τράπεζας είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL, και συγκεκριμένα στην προχρηματοδότηση των αναγκών του 2024 μιας και οι φετινές ανάγκες MREL έχουν ήδη καλυφθεί. Παράλληλα, μέσω της έκδοσης, η Πειραιώς στοχεύει και στην περαιτέρω διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης της, ενώ η κίνηση αναμένεται να ωφελήσει τους δείκτες ρευστότητας και να οδηγήσει στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του μείγματος χρηματοδότησής της.

Η εντολή για την έκδοση του ομολόγου δόθηκε στις έξι διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS, ενώ το νέο ομόλογο εξαετούς διάρκειας και με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πενταετία –το οποίο και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου–, αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη επιτύχει τον στόχο για τα MREL της 1ης Ιανουαρίου 2024, ο οποίος έχει τεθεί στο 21,8% των στοιχείων του ενεργητικού που είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο, αποτελούμενα κατά 13% από κεφάλαια CET1, 4,4% από κεφάλαια ΑΤ1 και Tier 2 και επιπλέον 4,4% από senior τίτλους και άλλα επιλέξιμα κεφάλαια. Ετσι, είναι σε πολύ καλή θέση σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για τον τελικό στόχο MREL για την 1η Ιανουαρίου 2026 (27,3%).

Υπενθυμίζεται πως η συστημική τράπεζα είχε προχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο στην έκδοση ενός ακόμη senior preferred ομολόγου διάρκειας πέντε ετών, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, έναντι προσφορών 1 δισ. ευρώ, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%. Η νέα έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς έρχεται έπειτα από την έκδοση αντίστοιχου τίτλου που εξέδωσε η Eurobank την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πραγματοποιείται σε ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για τις ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά assets γενικότερα.

Η επιτάχυνση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο έχει οδηγήσει σε ανανεωμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τη σχετική διαδικασία για την Πειραιώς να προχωράει το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, το ΤΧΣ θα έχει τον πλήρη σχεδιασμό για τη διάθεση του 27% που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη Φεβρουαρίου, με τη διαδικασία να αναμένεται να πραγματοποιηθεί έτσι, τον Μάρτιο.

Παράλληλα, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταγράφουν πολύ ισχυρές επιδόσεις το τελευταίο διάστημα, έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα από τους DBRS, S&P και Scope Ratings, και εν αναμονή της «ετυμηγορίας» της Fitch αυτή την Παρασκευή, στηρίζοντας και το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,75% από περίπου 4,6% τον Ιανουάριο, ενώ το spread έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ευρωζώνη φέτος, άνω των 100 μονάδων βάσης, καθώς διαμορφώνεται πλέον στις 117 μ.β. έναντι 235 μ.β. τον Ιανουάριο.

Επιπλέον, η νέα έξοδος της Πειραιώς έρχεται την ώρα που «τρέχει» και το διήμερο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών στα γραφεία της στην Cabot Square του Canary Wharf στο Λονδίνο, το οποίο συγκεντρώνει τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας. Μάλιστα, σήμερα (9.30 το πρωί ώρα Λονδίνου), διοργανώνεται πάνελ για τις ελληνικές τράπεζες, με τη συμμετοχή και των τεσσάρων CEO των συστημικών τραπεζών, Βασίλη Ψάλτη της Alpha Bank, Φωκίωνος Καραβία της Eurobank, Παύλου Μυλωνά της Εθνικής Τράπεζα και Χρήστου Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT