Γερμανία: Διαβεβαιώσεις Χάμπεκ ότι θα βρεθούν τα κονδύλια για όλα τα πράσινα έργα

Γερμανία: Διαβεβαιώσεις Χάμπεκ ότι θα βρεθούν τα κονδύλια για όλα τα πράσινα έργα

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός της χώρας, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε το δικαστικό μπλόκο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεσμεύθηκε για άμεση λύση στην αναταραχή που έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση σχετικά με τη μεταφορά μη χρησιμοποιημένου χρέους στον προϋπολογισμό, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα για όλα τα έργα που είναι απαραίτητα και αφορούν τον μετασχηματισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ο Χάμπεκ, μέλος των Πρασίνων και αντικαγκελάριος, απαρίθμησε τις βασικές πρωτοβουλίες στις οποίες παραμένει προσηλωμένη η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για την επέκταση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών και μπαταριών, την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και των τοπικών δικτύων θέρμανσης και την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Οι διαβεβαιώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο με ομολόγους από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για συμφωνία ομοσπονδιακών και περιφερειακών αξιωματούχων από όλες τις πολιτικές παρατάξεις για να βρεθεί μια λύση στην πρωτοφανή αναταραχή που έχει προκληθεί ως προς τη νέα κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

«Η φράση-κλειδί είναι: όλα τα σχέδια που είχαμε πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η εγκατάλειψη οποιουδήποτε από τα έργα αυτά θα ζημίωνε την οικονομική ανάπτυξη και θα έθετε υπό αμφισβήτηση τον στόχο της Γερμανίας να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2045.

«Χρειαζόμαστε άμεσα σαφήνεια για το τι θα γίνει το 2024, καθώς πολλές εταιρείες έχουν ήδη δεσμεύσει χρήματα», πρόσθεσε, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε επιζήμια δημόσια συζήτηση πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Ο Χάμπεκ αναγνώρισε ότι η αναστολή του λεγόμενου φρένου χρέους το επόμενο έτος είναι μια επιλογή, αλλά δήλωσε ότι θέλει να περιμένει από τους αξιωματούχους να καθορίσουν εάν αυτό θα εξέθετε ενδεχομένως την κυβέρνηση σε πρόσθετες νομικές προκλήσεις.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 15ης Νοεμβρίου ανάγκασε τον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς να αναστείλει τους περιορισμούς στον καθαρό νέο δανεισμό για τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2023 και η πίεση αυξάνεται ώστε να το πράξει ξανά το επόμενο έτος.

Παρότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αυξήσει τον νέο ομοσπονδιακό δανεισμό, πρέπει να μεταφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ήδη εγκεκριμένου χρέους πίσω στον τακτικό προϋπολογισμό από τα ειδικά ταμεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Ελευθέρων Δημοκρατών, υπερμάχων πιο περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, επέμεινε αρχικά στην επαναφορά των περιορισμών δανεισμού φέτος. Αν και δεν έχει αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο να τους άρει και πάλι το 2024, θα δυσκολευθεί να πείσει τη βάση του κόμματός του ότι αυτό είναι δικαιολογημένο.

Ο Κέβιν Κιούνερτ, γενικός γραμματέας του SPD και ο Ρολφ Μίτσενιχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στην Μπούντεσταγκ, ζήτησαν αμφότεροι να αρθούν και πάλι οι περιορισμοί χρέους το επόμενο έτος.

Ο Μίτσενιχ δήλωσε ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει και πάλι πρόσθετο νέο δανεισμό δικαιολογείται επειδή η Γερμανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT