Μεγάλη μείωση χρηματοδότησης των startups στην Ευρώπη

Μεγάλη μείωση χρηματοδότησης των startups στην Ευρώπη

Το 2023 θα περιοριστεί στα 45 δισ. δολ., από 82 δισ. το προηγούμενο έτος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Με την οικονομία της να υστερεί έναντι της αμερικανικής σε πολλά επίπεδα, την ανταγωνιστικότητά της να μειώνεται και τις βιομηχανίες της να στρέφονται στις ΗΠΑ προσβλέποντας στις επιδοτήσεις του πακέτου Μπάιντεν, η Ευρώπη βλέπει τώρα να μειώνεται σημαντικά, σχεδόν κατά το ήμισυ, και η χρηματοδότηση στις νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας, καθώς αποσύρονται οι διεθνείς επενδυτές.

Σύμφωνα με τον όμιλο επενδυτικών κεφαλαίων Atomico, τα κεφάλαια που άντλησαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της Ευρώπης συνολικά μέσα στο 2023 αναμένεται να περιοριστούν στα 45 δισ. δολ., όταν το προηγούμενο έτος είχαν φτάσει στα 82 δισ. δολ. Από την πανδημία έως και σήμερα οι επενδύσεις από κεφάλαια που τοποθετούνται σε μη εισηγμένες εταιρείες μειώνονται διαρκώς, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων μειώνουν την αξία των μετοχών εταιρειών τεχνολογίας.

Οπως αναφέρει ο Τομ Βεχμάιερ, συνεργάτης της Atomico, καθοριστικός παράγων στη μείωση της χρηματοδότησης ήταν η αδιαφορία των Αμερικανών επενδυτών. Ανάμεσα στις επενδυτικές που μείωσαν δραστικά τις επενδύσεις τους στις νεοφυείς της Ευρώπης ήταν τα μεγάλα funds, όπως τα Tiger Global, Coatue Management και το Vision Fund της SoftBank, που τα τελευταία χρόνια είχαν τοποθετήσει κεφάλαια-ρεκόρ σε νεοφυείς ανά τον κόσμο. Το 2021 αυτά τα funds, που επενδύουν τόσο σε εισηγμένες όσο και σε μη εισηγμένες, προχώρησαν σε 82 νέες επενδύσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Atomico. Φέτος, όμως, οι αντίστοιχες επενδύσεις τους στην Ευρώπη δεν ήταν παρά μόνον τέσσερις.

Στις ΗΠΑ οι σχετικές επενδύσεις είναι φέτος τριπλάσιες από εκείνες στη Γηραιά Ηπειρο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχετικά προηγμένες ευρωπαϊκές νεοφυείς που αναζητούν χρηματοδότηση γιατί βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, το μερίδιο των κεφαλαίων που έχουν προσελκύσει από Αμερικανούς επενδυτές μειώθηκε φέτος στο 25% του συνόλου, όταν το 2021 ανερχόταν στο 39% του συνόλου. Τα επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούν στις ΗΠΑ πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ομίλου Atomico, στις ΗΠΑ οι σχετικές επενδύσεις είναι φέτος τριπλάσιες από εκείνες στην Ευρώπη. Η Κίνα και ο υπόλοιπος κόσμος προσελκύουν αντίστοιχα επίπεδα κεφαλαίων με εκείνα που προσελκύει η Ευρώπη.

Φωτεινή εξαίρεση έχουν αποτελέσει, πάντως, οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά τα κεφάλαια που τις χρηματοδότησαν, έστω κι αν πάλι προσείλκυσαν πολύ περισσότερα οι αμερικανικές εταιρείες του κλάδου. Συνολικά 36 ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας συνήψαν συμφωνίες αξίας άνω των 100 εκατ. δολ. φέτος και 11 από αυτές ήταν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ξεχωρίζουν οι νεοφυείς Mistral της Γαλλίας και Aleph Alpha της Γερμανίας, που άντλησαν πάνω από 400 εκατ. ευρώ η πρώτη και 500 εκατ. ευρώ η δεύτερη.

Στο ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ υπήρξαν 37 συμφωνίες με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Αισιόδοξη κατακλείδα της έκθεσης της Atomico είναι πάντως η διαπίστωση πως στην Ευρώπη γεννιούνται περισσότερες νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας από όσες δημιουργούνται στις ΗΠΑ, ενώ η Γηραιά Ηπειρος διαθέτει περισσότερους «εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης επαγγελματίες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης» από όσους διαθέτει η υπερδύναμη. Γι’ αυτό και η Atomico υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει τη δική της βάση από σταθερά κεφάλαια αφιερωμένα στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT