H ρύθμιση για αέριο σε νέες οικοδομές

Αντλίες θερμότητας ή φυσικό αέριο στις νέες οικοδομές; Το αρμόδιο υπουργείο δείχνει να είναι μπερδεμένο.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Αντλίες θερμότητας ή φυσικό αέριο στις νέες οικοδομές; Το αρμόδιο υπουργείο δείχνει να είναι μπερδεμένο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με ένθερμο τρόπο στη Βουλή υποστήριξε τη στροφή στις νέες τεχνολογίες, καταθέτοντας ρύθμιση για την κατάργηση του Π.Δ. που καθιστούσε υποχρεωτική την εγκατάσταση φυσικού αερίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι πλέον ρεαλιστική με την πράσινη μετάβαση». Πριν αλέκτορα φωνήσαι, ωστόσο, υπαναχώρησε καθώς η ρύθμιση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην πλευρά των διαχειριστών δικτύου φυσικού αερίου. Διακριτικά και με νομοτεχνικές βελτιώσεις, η ρύθμιση που ψηφίστηκε τελικά προβλέπει πλέον ότι η εγκατάσταση δικτύου αερίου και η εκπόνηση σχετικής μελέτης είναι προαιρετική για κάθε νέα οικοδομή. Στο μεταξύ, χθες ο γ.γ. Ενέργειας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το υπουργείο, προανήγγειλε αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Σε ένα μήνα το πόρισμα του ΟΣΕ για τα Τέμπη     

Στη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει το δυστύχημα στα Τέμπη προχώρησε ο ΟΣΕ, εννέα μήνες μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Ο ΟΣΕ λέει πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε έγινε καθ’ υπόδειξιν του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ο οποίος επίσης συγκροτήθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Το πόρισμα του ΟΣΕ θα παραθέτει, όπως λέει ο οργανισμός, τα γεγονότα του δυστυχήματος και θα ενσωματωθεί σε ενιαίο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το πόρισμα του ΟΣΕ θα είναι έτοιμο σε περίπου ένα μήνα.   

Τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών μήνυσε η Tesla

Η Tesla μήνυσε τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών, καθώς οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι σταμάτησαν να παραδίδουν πινακίδες του κολοσσού ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η κίνησή τους αποσκοπεί στην υποστήριξη της απεργίας των εργαζομένων της Tesla στη χώρα, που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 27 Οκτωβρίου απαιτώντας συλλογική σύμβαση εργασίας. Πίσω από την κινητοποίηση βρίσκεται το σωματείο IF Metall, με το οποίο ένωσαν τις δυνάμεις τους οκτώ ακόμη συνδικάτα της χώρας.

Μειώνεται το ποσοστό λαθών στις συντάξεις   

Ο ΕΦΚΑ ανήκει πλέον στο «κλαμπ των χωρών» που μπορούν να εκδώσουν σύνταξη σε περίπου δύο μήνες, σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρο Βαρβέρη, ο οποίος κατά την ενημέρωση της αρμόδιας ειδικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο του 2023 το ληξιπρόθεσμο ποσό για συντάξεις είχε περιοριστεί στα 2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βαρβέρης παραδέχθηκε ότι οι περιπτώσεις λανθασμένων υπολογισμών στις συντάξεις από τις «fast track» διαδικασίες αφορούσαν περίπου το 12,9% και πως «με θάρρος το αναγνωρίσαμε και πλέον το ποσοστό αυτό είναι μειούμενο έως μηδενικό».     

Η AI δημιουργεί θέσεις εργασίας

H τεχνητή νοημοσύνη και η ταχεία υιοθέτησή της θα μπορούσαν να μειώσουν τους μισθούς, αλλά μέχρι στιγμής δημιουργούν, όχι καταστρέφουν, θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους και τους υψηλά ειδικευμένους, επισημαίνει η ΕΚΤ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας της κεντρικής τράπεζας, σε ένα δείγμα 16 ευρωπαϊκών χωρών, το μερίδιο απασχόλησης στους κλάδους που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε, με τις θέσεις εργασίας χαμηλής και μέσης εξειδίκευσης να μην επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και τις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ώθηση. Ωστόσο καταγράφονται «ουδέτερες έως ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις» στις αποδοχές, οι οποίες και θα μπορούσαν να αυξηθούν. «Οι τεχνολογίες που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να υιοθετούνται. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεών τους στην απασχόληση και τους μισθούς –και επομένως στην ανάπτυξη και την ισότητα– δεν έχει ακόμη φανεί», όπως επισημαίνει η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT