Συνέχιση μεταρρυθμίσεων συνιστά ο ΟΟΣΑ

Συνέχιση μεταρρυθμίσεων συνιστά ο ΟΟΣΑ

Απαισιόδοξη η πρόβλεψη του οργανισμού για τις επενδύσεις - «Βλέπει» να αυξάνονται κατά 5,2% το 2024, έναντι 15,1% που εκτιμά η κυβέρνηση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Προσγείωση σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης, στο 2% για το 2024, από 2,4% φέτος, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα στις χθεσινές προβλέψεις του Economic Outlook, οι οποίες, πάντως, είναι ελαφρώς βελτιωμένες από αυτές του Ιουνίου για ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2024 από 2,2% φέτος. Αλλωστε, για την Ευρωζώνη συνολικά προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόνο 0,9% το 2024.

Η κυβέρνηση κινείται σε πολύ πιο αισιόδοξη κατεύθυνση προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% για το 2024.

Για το 2025, εξάλλου, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιτάχυνση σε ρυθμό ανάπτυξης 2,4%, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού και η αύξηση της απασχόλησης θα βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Για τον πληθωρισμό επισημαίνει ότι η υποχώρησή του θα επιβραδυνθεί, εξαιτίας των ελλείψεων στην αγορά εργασίας. Προβλέπει ότι ο δείκτης (εναρμονισμένος) θα διαμορφωθεί στο 4,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 2,8% το 2024 και στο 2,4% το 2025.

Η βασική σύσταση του διεθνούς οργανισμού είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύοντας ως βασικότερη την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί εμπόδιο για τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει την ανάπτυξη εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών. Προτείνει, επίσης, να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς η παραγωγικότητα της εργασίας παραμένει χαμηλή. Επίσης τάσσεται υπέρ της αύξησης της απασχόλησης γυναικών και νέων, μέσω της ενθάρρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αλλά και της παροχής κινήτρων για την πρόσληψη εργαζομένων με περιορισμένη εμπειρία.

Επικαλούμενος, εξάλλου, τα πρόσφατα φαινόμενα πλημμυρών και πυρκαγιών στην Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ εισηγείται τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης της περιουσίας.

«Η ελληνική οικονομία παραμένει εύρωστη», σχολιάζει η έκθεση του οργανισμού, σημειώνοντας ότι η πτώση της ανεργίας συνέβαλε στην αύξηση των μισθών, με το κόστος εργασίας να υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί κατά 4,3% κατά το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Για τις επενδύσεις, ωστόσο, η πρόβλεψη του οργανισμού είναι πολύ πιο απαισιόδοξη από της κυβέρνησης, καθώς τις βλέπει να αυξάνονται κατά 5,2% το 2024, έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για αύξηση κατά 15,1%. Εξάλλου, ο οργανισμός υπαινίσσεται καθυστέρηση στις απορροφήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, αν και αναμένει ότι αυτό το πρόβλημα θα διορθωθεί. «Η εκκαθάριση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην υλοποίηση των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει τις επενδύσεις, με τις δαπάνες να αναμένεται να αυξηθούν από 1% του ΑΕΠ το 2023 στο 2% του ΑΕΠ το 2025».

Ο ΟΟΣΑ συμφωνεί με τις κυβερνητικές προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος και προβλέπει ότι αυτό θα φτάσει το 2,1% το 2025, συνεισφέροντας στην υποχώρηση του χρέους από το 163% του ΑΕΠ το 2023 στο 152% του ΑΕΠ το 2025. Εκτιμά, δε, ότι το κόστος για τις αποζημιώσεις έναντι των πλημμυρών και των πυρκαγιών ήταν 0,3% του ΑΕΠ φέτος.

Επισημαίνει, πάντως, ότι παρά τη μείωση του χρέους, το επίπεδό του παραμένει υψηλό και απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, καθώς και ισχυρή ανάπτυξη για να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT