Η Σαουδική Αραβία αγοράζει το 10% του αεροδρομίου Χίθροου

Η Σαουδική Αραβία αγοράζει το 10% του αεροδρομίου Χίθροου

Συμφωνία του επενδυτικού ταμείου της χώρας με την ισπανική Ferrovial

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Το πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο του Ριάντ αποκτά μερίδιο στο Χίθροου, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης και ένα από τα πλέον πολυσύχναστα στον κόσμο. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF), το επενδυτικό όχημα που διοχετεύει κέρδη από έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε να αγοράσει το 10% στο Χίθροου από τον ισπανικό κολοσσό υποδομών Ferrovial, που μέχρι σήμερα κατείχε μερίδιο 25%. Το υπόλοιπο 15% θα πωληθεί στη γαλλική εταιρεία Ardian, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με έδρα στην Ευρώπη, σε μια συνολική συμφωνία ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Εάν λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες Αρχές, η συμφωνία θα τερματίσει την επένδυση της Ferrovial στον φορέα εκμετάλλευσης αεροδρομίων του Ηνωμένου Βασιλείου FGP Topco, η οποία ξεκίνησε από 56% αλλά μειώθηκε στο 25% έως το 2013. «Τα τελευταία 17 χρόνια, συνεισφέρουμε στον μετασχηματισμό του Χίθροου μαζί με τους συναδέλφους μας μετόχους, επιτυγχάνοντας σημαντικά ορόσημα σε όλη τη μακροπρόθεσμη πορεία μας ως επενδυτές», δήλωσε ο Λιουκ Μπουγκέζα, επικεφαλής της επιχείρησης αεροδρομίων της Ferrovial.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάναμε το Χίθροου ένα από τα πιο συνδεδεμένα αεροδρόμια στον κόσμο και το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη», πρόσθεσε. Η Ferrovial, κατέληξε, παραμένει προσηλωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις άλλες επενδύσεις του στη χώρα. Η εταιρεία, σημειωτέον, κατέχει τα μισά αεροδρόμια του Αμπερντίν, της Γλασκώβης και του Σαουθάμπτον, όπως επίσης μερίδιο 49% στον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και επένδυση 60% στο αεροδρόμιο Νταλαμάν στην Τουρκία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επενδύσουμε στο Χίθροου, ένα αεροδρόμιο παγκόσμιας κλάσης, το οποίο λειτουργεί ως βασική πύλη προς τον κόσμο. Η επένδυσή μας στο Χίθροου είναι σύμφωνη με τη στρατηγική μας να υποστηρίξουμε την επιχείρηση ως μακροπρόθεσμο συνεργάτη», αναφέρει η δήλωση του σαουδαραβικού Ταμείου.

Αλλοι σημαντικοί «παίκτες» στην κοινοπραξία FGP TopCo που διαχειρίζεται το Χίθροου είναι η Qatar Investment Authority (μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 20%), το Sovereign Wealth Fund της Σιγκαπούρης, το Australian Retirement Trust, η China Investment Corp, το Caisse de dépôt et placement του Κεμπέκ και το Universities Superannuation Scheme. Το αεροδρόμιο έχει απολέσει φέτος χρήματα λόγω του σοβαρού χρέους του, το οποίο επηρεάζεται από τις επιθετικές αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. Ενώ ο αριθμός των επιβατών στο Χίθροου τριπλασιάστηκε το 2022, το αεροδρόμιο κατέγραψε απώλεια 684 εκατ. λιρών σε σύγκριση με 1,3 δισ. λίρες το προηγούμενο έτος. Φέτος, προβλέπει ότι θα φτάσει στο 83% των επιβατών του 2019.

Το υπόλοιπο 15% του ισπανικού κολοσσού θα πωληθεί στη γαλλική εταιρεία Ardian.

Τον Σεπτέμβριο, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού απέρριψε προσφυγή που υποβλήθηκε από το Χίθροου κατά της απόφασης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που την εξανάγκαζε να μειώσει τις χρεώσεις των επιβατών σχεδόν κατά το 1/5 το επόμενο έτος. Η μέση χρέωση ανά επιβάτη στο Χίθροου για το 2023 είναι 31,57 λίρες, αλλά η ρυθμιστική αρχή είπε ότι θα υποχωρήσει στις 25,43 λίρες το 2024 και θα «παραμείνει γενικά σταθερή» έως το τέλος του 2026. Οι υπεύθυνοι του Χίθροου, αναφέρει το BBC, ήθελαν να αυξηθούν οι χρεώσεις σε 40 και πλέον λίρες, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες πρότειναν να μην υπερβαίνουν τις 18,50 λίρες.

Το Ταμείο PIF της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα από τα πιο ενεργά κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία άνω των 700 δισ. δολαρίων χάρη στον πετρελαϊκό πλούτο του και πρόσφατα κάνει μεγάλες επενδύσεις σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το γκολφ. Ελέγχεται από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, του οποίου η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διέταξε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενός δημοσιογράφου με έδρα τις ΗΠΑ, το 2018, ο διάδοχος του θρόνου των Σαούντ ωστόσο έχει ασυλία στις ΗΠΑ και έχει επίσης προσκληθεί να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT