Θα αυξηθούν σταδιακά τα επιτόκια καταθέσεων

Θα αυξηθούν σταδιακά τα επιτόκια καταθέσεων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων όσο περισσότερο θα μειώνονται τα υπερβάλλοντα αποθεματικά τους, εξέφρασε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία. «Είναι αλήθεια ότι σε αυτόν τον κύκλο αυξήσεων, ο ρυθμός μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ στους καταθέτες δεν προχωράει όπως σε προηγούμενους κύκλους», τόνισε σε συνέντευξή του. Ωστόσο εκτίμησε ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί «διότι είδαμε ότι αυτό συνδέεται και με τα πλεονάζοντα αποθεματικά που έχουν οι τράπεζες». Οπως ανέφερε, οι τράπεζες που έχουν λιγότερα πλεονάζοντα αποθεματικά, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει την επιστροφή των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), είναι αυτές που έχουν περάσει περισσότερο τις αυξήσεις επιτοκίων στους καταθέτες. «Ετσι, καθώς τα πλεονάζοντα αποθεματικά μειώνονται, αναμένουμε ότι ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις θα αυξηθεί και η μετακύλιση θα γίνει ισχυρότερη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναβάθμιση της πλατφόρμας για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης

Την αναβάθμιση και ενίσχυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιοποίησης του υψηλής ειδίκευσης εργατικού δυναμικού ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης από το βήμα εκδήλωσης για τη στρατηγική προσέλκυσης και ανάδειξης ταλέντων και στελεχών στην Ελλάδα. Οπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, σήμερα μέσω της πλατφόρμας προσφέρονται 110 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από μεγάλες εταιρείες και ήδη έχουν υποβληθεί 200 αιτήσεις για την κάλυψή τους, με τη διαδικασία των συνεντεύξεων υποψηφίων και της υπογραφής συμβάσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης από την Amazon

Ενα νέο chatbot με την ονομασία «Q», που θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ανακοίνωσε χθες η Amazon. Αυτό το νέο προϊόν ΑΙ θα βοηθήσει, όπως λέει η εταιρεία, τις επιχειρήσεις να κάνουν πράγματα όπως η σύνοψη μεγάλων εγγράφων ή ομαδικές συνομιλίες και θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Η κούρσα μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών για την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη έχει ενταθεί, με τη Microsoft να θεωρείται ότι ηγείται του πεδίου μετά τη μεγάλη επένδυσή της στο ChatGPT.   

Προς το Χ.Α. οδεύει η Orilina Properties 

Ακόμη μία ΑΕΕΑΠ οδεύει προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εισαγωγή της Trade Estates του ομίλου Φουρλή, χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο και της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Η τελευταία ελέγχεται σε ποσοστό 66% από την οικογένεια Νάτση και συγκεκριμένα κατά 33% από τον κ. Τρύφωνα Νάτση και κατά 33% από την κ. Δέσποινα Παναγοπούλου – Νάτση. Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά έως 32.200.000 νέων μετοχών, με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Η Orilina Properties ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 140 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από 17 ακίνητα μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 70.350 τ.μ.    

Διεθνής διάκριση για τον ΟΔΔΗΧ

Στο Λονδίνο και το London Marriott Hotel του Μέιφερ βρέθηκε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας για να παραλάβει το διεθνές βραβείο «Best Sovereign Risk Manager of the Year», σε μια ιδιαίτερα λαμπερή τελετή με την παρουσία όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Το βραβείο απονεμήθηκε από το διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net που εξειδικεύεται στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων. Ο ΟΔΔΗΧ ξεχώρισε για την προνοητική διαχειριστική πολιτική που εφάρμοσε με στόχο την αντιστάθμιση κυρίως του επιτοκιακού κινδύνου σε ένα περιβάλλον έντονα αυξητικών επιτοκίων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αναγνωρίστηκε ότι με τη στρατηγική αυτή διασφάλισε σταθερότητα, προβλεψιμότητα και σχετικά χαμηλές καταβολές τόκων ετησίως για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αξίζει να σημειώσουμε πως το Risk.net είναι «διάδοχος» του Risk Magazine, το οποίο και είχε επινοήσει τη φράση «Greek Statistics» ήδη από το 2002, με αφορμή το περίφημο ελληνικό swap του 2001 της Goldman Sachs…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT