Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

Υποχώρησε στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα

Ο δείκτης τιμών στην Ευρωζώνη έφτασε σε χαμηλό τουλάχιστον δύο ετών, στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης

Στο 3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, μετά το άλμα του 3,8% που είχε κάνει τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, η άνοδος των τιμών συνέχισε να επιβραδύνεται πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ και με ταχύτερο ρυθμό από το προσδοκώμενο. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο πληθωρισμός στο μπλοκ έφτασε σε χαμηλό τουλάχιστον δύο ετών, στο 2,4% τον Νοέμβριο από 2,9% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται πως η πλειονότητα των χωρών παρουσίασε μικρή ή μεγάλη αποκλιμάκωση στην άνοδο των τιμών αυτόν τον μήνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού συνέχισαν να τροφοδοτούν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, τον πληθωρισμό, καταγράφοντας άνοδο 6,9% τον Νοέμβριο έναντι 7,4% τον Οκτώβριο. Ακολουθούν οι υπηρεσίες με άνοδο 4% έναντι 4,6% τον προηγούμενο μήνα και τα μη ενεργειακά αγαθά με 2,9% έναντι 3,5% τον Οκτώβριο. Αντιθέτως, στον τομέα της ενέργειας συνεχίστηκε η πτωτική πορεία, με υποχώρηση 11,5% έναντι -11,2% τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, επιβραδύνθηκε για τέταρτο συναπτό μήνα και μάλιστα σημαντικά στο 3,6% από 4,2%. Πρόκειται για έναν δείκτη που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ για τις πιέσεις στην ακρίβεια και κατά συνέπεια για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Χάρη στη θετική εικόνα που σκιαγραφείται στο πεδίο του πληθωρισμού, οι traders ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ νωρίτερα από το αρχικά προσδοκώμενο και παρότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για παρατεταμένο διάστημα. Παράλληλα, η οικονομία του μπλοκ επιβραδύνεται με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το γ΄ τρίμηνο και τις μεγάλες οικονομίες να βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης με βαρίδι τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT