Διανύουμε πολύ επικίνδυνη περίοδο, λέει ο Ντάιμον

Διανύουμε πολύ επικίνδυνη περίοδο, λέει ο Ντάιμον

Προειδοποίηση προς τη Wall Street ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια ύφεση εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Προειδοποίηση προς τη Wall Street ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια ύφεση εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

«Πολλά πράγματα εκεί έξω είναι επικίνδυνα και πληθωριστικά. Να είστε προετοιμασμένοι», είπε ο τραπεζίτης μιλώντας στο «2023 New York Times DealBook Summit» στη Νέα Υόρκη. «Τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση». Οπως εξήγησε, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χρειάζονται περισσότερα χρήματα, για να χρηματοδοτήσουν την πράσινη οικονομία, να ενισχύσουν τους στρατούς τους και να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές κρίσεις. Και όλα αυτά θα είναι πληθωριστικά.

«Είμαι επιφυλακτικός για την οικονομία», είπε. Η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανθεκτική, αλλά «ο πληθωρισμός βλάπτει τους ανθρώπους», πρόσθεσε. Και προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για επιτόκιο 7%.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της εποχής του κορωνοϊού και η ποσοτική χαλάρωση από τη Federal Reserve ήταν σαν φάρμακα που μπήκαν με ένεση «απευθείας στο σύστημά μας» και «ντόπαραν» την οικονομία, αλλά αυτό τώρα ξεθυμαίνει, είπε ο Ντάιμον. «Νομίζω ότι η ποσοτική χαλάρωση και η σύσφιγξη και αυτά τα γεωπολιτικά ζητήματα μπορούν να κάνουν ζημιά», πρόσθεσε.

Ο CEO της JP Morgan βλέπει τεράστιους κινδύνους από τους πολέμους, ανησυχεί για διάδοση πυρηνικών, είναι επιφυλακτικός για την οικονομία.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Ντάιμον έχει πει ότι η Fed ενδεχομένως να απέχει πολύ από το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειώσει τον πληθωρισμό. Ο τραπεζίτης δεν έχει αποκλείσει επιτόκια ακόμα και στο 7%.

Ο Ντάιμον τόνισε ότι αυτή μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες και ότι οι πόλεμοι στην Ουκρανία, το Ισραήλ και τη Γάζα θα μπορούσαν να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στις προμήθειες ενέργειας και τροφίμων, στο εμπόριο και στις γεωπολιτικές σχέσεις. Θα μπορούσαν ακόμη, είπε, να οδηγήσουν σε «πυρηνικό εκβιασμό».

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους, εκτίμησε. Ο ένας είναι προφανώς ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Αλλά πέρα από αυτό, ο Ντάιμον ανησυχεί για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο μιας άλλης πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν «τον καλύτερο στρατό στον κόσμο, που δεν τον ξεπερνάει κανένας». Είναι ένα δαπανηρό έργο, είπε, αλλά το διακύβευμα είναι υψηλό. «Είναι για να κρατήσουμε τον δυτικό κόσμο ενωμένο», εξήγησε. «Δεν θέλω ένα βιβλίο σε 50 χρόνια να γράφει για το πώς έχασε η Δύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT