Η νέα γενιά κροίσων πλουτίζει μέσω κληρονομιάς

Η νέα γενιά κροίσων πλουτίζει μέσω κληρονομιάς

Το 2022, η συνολική περιουσία τους ήταν μεγαλύτερη από των αυτοδημιούργητων

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν τόσο σε αριθμό όσο και σε συνολικό πλούτο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS, που διαπίστωσε ότι για πρώτη φορά από το 2015 οι κληρονόμοι κροίσοι είναι πλέον περισσότεροι από τους αυτοδημιούργητους.

Συνολικά ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7%, σε 2.544 άτομα παγκοσμίως, ανέφερε η 9η έκθεση «Billionaire Ambitions» της UBS για τους πελάτες της, με τη συνολική περιουσία τους να αυξάνεται κατά 9%, στα 12 τρισ. δολάρια, περίπου τέσσερις φορές δηλαδή περισσότερο από το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Για πρώτη φορά οι δισεκατομμυριούχοι συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω των δικών τους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, από τους 137 νέους δισεκατομμυριούχους τον περασμένο χρόνο, 53 κληρονόμοι συγκέντρωσαν πλούτο 150,8 δισ. δολαρίων, την ώρα που οι 84 νέοι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι της χρονιάς έχουν συνολική περιουσία ύψους 140,7 δισ. δολαρίων.

Η μεταφορά πλούτου από γενιά σε γενιά κερδίζει δυναμική αφού περισσότερα χρήματα περνούν πλέον σε χέρια κληρονόμων, ανέφερε η UBS, η οποία εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους 5,5 τρισ. δολαρίων και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου στον κόσμο. «Αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε να δούμε περισσότερο τα επόμενα 20 χρόνια, αφού περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι μεταβιβάζουν περίπου 5,2 τρισ. δολάρια στα παιδιά τους», εξηγεί ο Μπέντζαμιν Καβάλι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών πελατών της UBS Global Wealth Management.

Η έκθεση δείχνει πιο ξεκάθαρα την τάση απομάκρυνσης από τους αυτοδημιούργητους κροίσους, που πλούτισαν από την έκρηξη της τεχνολογικής βιομηχανίας όπως το αφεντικό της Tesla Ελον Μασκ και ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Πλέον, πολλοί ιδρυτές επιχειρήσεων, οι οποίοι επωφελήθηκαν επίσης από την επέκταση των χρηματοπιστωτικών αγορών, την αύξηση στις τιμές των ακινήτων και την ανάπτυξη αναδυόμενων αγορών, γερνούν και μεταβιβάζουν τον πλούτο τους στην επόμενη γενιά. «Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι συχνά είναι μάλλον 50+», τονίζει ο Μάικλ Βιάνα, επικεφαλής στρατηγικής κάλυψης πελατών στην UBS. «Στην πραγματικότητα, βλέπουμε το “φαινόμενο του βασιλιά Καρόλου”, αναλαμβάνουν δηλαδή τα ηνία σε αρκετά προχωρημένη ηλικία».

Πέρυσι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 7%, σε 2.544 άτομα παγκοσμίως, και η συνολική περιουσία τους ανήλθε στα 12 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η αυξανόμενη σημασία αυτών των πλούσιων οικογενειών μπορεί να φανεί σε όλες τις μεγάλες γεωγραφικές περιοχές». Στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, λόγου χάρη, ο μέσος πλούτος των κληρονόμων ήταν 2 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 1,6 δισ. δολάρια για τους επιχειρηματίες, στην Αμερική, ήταν 2,2 δισ. δολάρια έναντι 1,5 δισ. δολάρια για τους επιχειρηματίες, ενώ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τέλος, ο μέσος πλούτος των κληρονόμων είναι 4,4 δισ. δολάρια – διπλάσιος δηλαδή από τα 2,2 δισ. δολάρια των αυτοδημιούργητων.

Για πρώτη φορά, η Ευρώπη ηγήθηκε της αύξησης του πλούτου, καθώς μια «μεταπανδημική έκρηξη» αύξησε τα κέρδη και τις τιμές των μετοχών κορυφαίων εταιρειών πολυτελών ειδών με έδρα τη Γαλλία, ωφελώντας τις οικογένειες δισεκατομμυριούχων στο τιμόνι τους, αναφέρει η έκθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της LVMH Μπερνάρ Αρνό και τα πέντε παιδιά του. Ο Aρνό είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 167 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ενώ οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης έχουν συσσωρεύσει τον μεγαλύτερο πλούτο την τελευταία δεκαετία, η έκθεση διαπίστωσε «πρώιμα σημάδια βελτίωσης της περιουσίας» για δισεκατομμυριούχους της βιομηχανίας, όπως ο Ινδός Γκαουτάμ Αντάνι, πίσω από τον πολυεθνικό όμιλο Adani Group, και ο Μουκές Αμπάνι της Reliance.

«Αυτό μπορεί να συνεχιστεί εν μέσω κυβερνητικών κινήτρων σε αρκετές χώρες για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και των υψηλότερων αμυντικών δαπανών», σημείωνε η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι ο τεράστιος πλούτος που έχει ήδη μεταφερθεί στην επόμενη γενιά είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. «Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μεγιστάνων, τόσο η ευθύνη αρχίζει να περνάει στους κληρονόμους τους, καλλιεργώντας πιθανές μελλοντικές οικογένειες δισεκατομμυριούχων πολλών γενεών», συνοψίζει η UBS.

Οι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμοι, μάλιστα, είναι πιο πιθανό από τους γονείς τους να επικεντρωθούν στις μεγάλες ευκαιρίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, επενδύοντας σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια και η τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνει η UBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT