Eύσημα για Ελλάδα, «καμπανάκι» για Ιταλία από Société Générale

Eύσημα για Ελλάδα, «καμπανάκι» για Ιταλία από Société Générale

Η ιταλική οικονομία θα παραμείνει η πιο εύθραυστη και αδύναμη στην Ευρωζώνη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται και η οικονομία της είναι και θα παραμείνει η πιο εύθραυστη και αδύναμη στην Ευρωζώνη, επισημαίνει η Société Générale, επικρίνοντας ουσιαστικά τη διστακτικότητα των οίκων αξιολόγησης να… «πειράξουν» τη βαθμολογία που δίνουν και να επιμένουν να διατηρούν τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, η γαλλική τράπεζα τη συγκρίνει με την Ελλάδα, τον άλλοτε αδύναμο κρίκο του ευρώ, τονίζοντας τις εντυπωσιακές επιδόσεις της στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, που την έχουν φέρει –και δίκαια– πίσω στην κατηγορία του investment grade.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Société Générale, πριν από μερικές μέρες η Moody’s ακολούθησε την απόφαση της S&P και διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση μόλις είχε αναθεωρήσει ανοδικά το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2024. Η S&P δικαιολόγησε τη στάση της με το ότι βλέπει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης ως πλεονέκτημα για την ιταλική κυβέρνηση, που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομία της χώρας κατά περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες – αν και παραδέχθηκε ότι η αργή απορρόφηση αυτών των κεφαλαίων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προβλέψεις. Η Moody’s υποστήριξε από την πλευρά της ότι η βελτίωση του ιταλικού τραπεζικού τομέα είναι το «κλειδί» για την αξιολόγηση που δίνει στην Ιταλία.

«Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις της Moody’s και της S&P δεν αντανακλούν την επιδείνωση των δημοσιονομικών μετρήσεων και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ειδικά εάν η ΕΚΤ εκπληρώσει τη δέσμευσή της και διατηρήσει τα υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

Οπως εξηγεί, στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 της ιταλικής κυβέρνησης, οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται από 3,8% του ΑΕΠ το 2023 σε 4,6% του ΑΕΠ το 2026. «Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να ροκανίζει τον προϋπολογισμό της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά. Στην ουσία, όπως προσθέτει, για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος απαιτείται ταχύτερη βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου και η Ιταλία θα παραμείνει πιθανότατα η χώρα που θα επηρεαστεί περισσότερο από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και θα είναι η πιο εύθραυστη χώρα, όχι μόνο πιστοληπτικά, στη Ζώνη του Ευρώ, καθώς οι δαπάνες για τόκους επιβαρύνουν τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Αντίθετα, η Société Générale τονίζει πως έχει παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Επειτα από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη της ΕΚΤ, καθώς και του ESM/EFSF.

Τα δημόσια οικονομικά επωφελήθηκαν επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναφέρει. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρά από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT