Επιδοτήσεις: Ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την προώθηση ανερχόμενων καλλιτεχνών

Επιδοτήσεις: Ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την προώθηση ανερχόμενων καλλιτεχνών

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Από το υποπρόγραμμα «Πολιτισμός» έχει ανακοινωθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων στη δράση «Ευρωπαϊκές πλατφόρμες για την προώθηση των ανερχόμενων καλλιτεχνών». Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027», με τον συνολικό προϋπολογισμό της πρόσκλησης να ανέρχεται στα 47,4 εκατ. ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά έργο να φτάνει στα 2,8 εκατ. ευρώ.

Η δράση υποστηρίζει έργα που στοχεύουν στην προώθηση ανερχόμενων Ευρωπαίων καλλιτεχνών και των έργων τους, στη βελτίωση της διεθνούς προβολής τους και στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας τους.

Για τους σκοπούς αυτής της δράσης, τα έργα θα πρέπει να δημιουργήσουν πλατφόρμες που μπορούν να οριστούν ως προθήκες ή εφαλτήρια που αποτελούνται από έναν συντονιστικό οργανισμό και οργανισμούς μέλη, με κοινή στρατηγική προγραμματισμού και επωνυμίας.

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις οριζόντιες προτεραιότητες της πρόσκλησης και συγκεκριμένα τόσο (i) με την ένταξη, την ποικιλομορφία, και ιδίως την ισορροπία των φύλων, όσο και (ii) με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι προτάσεις πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν τις ακόλουθες προτεραιότητες:

– Καλλιτέχνες και πολιτιστικοί επαγγελματίες: ενδυνάμωση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Οι προτάσεις έργων πρέπει να περιλαμβάνουν αποτελεσματικούς τρόπους εξασφάλισης και προώθησης καλύτερων συνθηκών εργασίας και δίκαιης αμοιβής, ανάπτυξης δεξιοτήτων και διά βίου μάθησης, καθώς και καλλιτεχνικής ελευθερίας.

– Πολιτισμός για τον λαό: ενδυνάμωση της πολιτιστικής συμμετοχής και του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία. Οι προτάσεις που ασχολούνται με αυτήν την προτεραιότητα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού για την υγεία και την ευημερία, ιδίως για την ψυχική υγεία.

– Πολιτισμός για συν-δημιουργικές συνεργασίες: ενδυνάμωση της πολιτιστικής διάστασης των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. Με αυτήν την προτεραιότητα, οι υποψήφιοι πρέπει να προτείνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του πολιτισμού και τους ανερχόμενους καλλιτέχνες να είναι (περισσότερο) ενεργοί έξω από τα σύνορα της Ε.Ε., εντός και πέρα από τις χώρες που συμμετέχουν στη «Δημιουργική Ευρώπη», και να συνεισφέρουν στην ενθάρρυνση των διεθνών πολιτιστικών σχέσεων.

– Πολιτισμός για ψηφιακό μετασχηματισμό: βοήθεια στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς να αξιοποιήσουν πλήρως νέες τεχνολογίες για να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό τους.

Οι προτάσεις πρέπει να παρουσιάζουν πλήρη ανάλυση αναγκών και να δείχνουν πώς αντιμετωπίζονται οι παραπάνω προτεραιότητες και τα διακρατικά ζητήματα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να παρουσιάσουν μια βιώσιμη στρατηγική για τον συντονισμό και τη διαχείριση της πλατφόρμας, καθώς και για τις κοινές δραστηριότητες των μελών. Οι δραστηριότητες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν περιλαμβάνουν:

1. Κοινές δραστηριότητες των μελών:

– Να προωθήσουν, να γιορτάσουν και να ενισχύσουν την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού ρεπερτορίου αναπτύσσοντας έναν κοινό ευρωπαϊκό προγραμματισμό ανερχόμενων καλλιτεχνών εκτός της χώρας.

Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά έργο να φτάνει στα 2,8 εκατ. ευρώ.

– Προώθηση ενός δίκαιου, χωρίς αποκλεισμούς, και ποικιλόμορφου περιβάλλοντος για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες, αναζητώντας ιδιαίτερα αποτελεσματικούς τρόπους για την επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας και δίκαιων αποδοχών.

– Συμβολή στη δημιουργία πιο ανθεκτικών και βιώσιμων κοινωνιών και προώθηση της αναγκαίας προσαρμογής των πρακτικών. Παρουσίαση στρατηγικής και προοδευτικής πορείας προς βιώσιμες πρακτικές, καθώς και εργαλείων που επιτρέπουν την παρακολούθηση αυτής της προόδου.

– Ανάπτυξη ισχυρής κοινής στρατηγικής επικοινωνίας και επωνυμίας και θέσπιση ευρωπαϊκής ετικέτας ποιότητας.

– Ενίσχυση της αμοιβαίας μάθησης και δικτύωσης, ιδίως με άλλες πλατφόρμες και άλλα έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από τη «Δημιουργική Ευρώπη».

2. Συντονισμός και διαχείριση της πλατφόρμας:

– Παροχή οικονομικής υποστήριξης στα μέλη μέσω μηχανισμού αλληλουχίας επιχορηγήσεων.

– Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και ποικιλομορφίας των μελών διευρύνοντας την πλατφόρμα και το πεδίο εφαρμογής της.

Κάθε πλατφόρμα πρέπει να αποτελείται από μια οργάνωση συντονισμού και τουλάχιστον 11 μέλη που θα έχουν το καθεστώς τρίτων μερών. Η οργάνωση συντονισμού και τα μέλη πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα, εγκατεστημένα και επίσημα καταχωρισμένα σε τουλάχιστον 12 διαφορετικές από τις επιλέξιμες χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Επομένως, οι πλατφόρμες θα έχουν τουλάχιστον 12 οργανισμούς από 12 διαφορετικές επιλέξιμες χώρες. Επισημαίνεται ότι φυσικά πρόσωπα ΔΕΝ είναι επιλέξιμα.

Το έργο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει συνήθως τους 48 μήνες, ενώ το ποσοστό χρηματοδότησης φτάνει το 80% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://culture.ec.europa.eu/funding/calls

Προτάσεις υποβάλλονται έως 31 Ιανουαρίου 2024.

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT