Ο συνιδρυτής της Nvidia που γύρισε την πλάτη σε 70 δισ. δολάρια

Ο συνιδρυτής της Nvidia που γύρισε την πλάτη σε 70 δισ. δολάρια

Πούλησε πριν από χρόνια τις μετοχές του στην εταιρεία και δώρισε την περιουσία του σε πανεπιστήμιο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η μετεωρική άνοδος της Nvidia στον καιρό της τεχνητής νοημοσύνης έχει κάνει τον ιδρυτή και CEO της, Τζένσεν Χουάνγκ, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης (με περιουσία 42,7 δισ. δολαρίων), ενώ του έχει προσδώσει τη φήμη ενός ροκ σταρ στους τεχνολογικούς κύκλους. Αντίθετα, ο συνιδρυτής και πρώτος διευθυντής τεχνολογίας της Nvidia, Κέρτις Πριμ, είδε τη φήμη και τα πλούτη να γλιστρούν μέσα από τα χέρια του.

Στα 64 χρόνια του σήμερα, ο Πριμ θα ήταν ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική εάν είχε κρατήσει τις μετοχές του στη Nvidia, υπολογίζει το Forbes, καθώς η κεφαλαιοποίηση του γίγαντα των ημιαγωγών ανέρχεται σε 1,19 τρισ. δολάρια. Αντ’ αυτού, πούλησε το ποσοστό του πριν από χρόνια και χάρισε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο παλιό του πανεπιστήμιο, το Rensselaer Polytechnic Institute.

Σήμερα, ελάχιστα είναι γνωστά για την ιστορία του. Σύμφωνα με το Forbes, πρόκειται για έναν εφευρέτη με σχεδόν 200 πατέντες στο ενεργητικό του, που βοήθησε να σχεδιαστεί ο πρώτος επεξεργαστής γραφικών για PC στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αργότερα, υπήρξε συνιδρυτής της εταιρείας ημιαγωγών Nvidia, όπου παρέμεινε για μία δεκαετία, κατέχοντας τη θέση του τεχνολογικού διευθυντή. Μετά την είσοδο της Nvidia στο χρηματιστήριο, το 1999, ο Πριμ μετέφερε τις περισσότερες από τις μετοχές του σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, καθώς αποφάσισε ότι ήταν «ένα υπερβολικό ποσό» για να το κρατήσει. Μερικά χρόνια αργότερα αποχώρησε από την εταιρεία, εν μέρει λόγω ενός άσχημου πρώτου γάμου, ο οποίος κατέληξε στο διαζύγιο, εν μέσω καταγγελιών για οικογενειακή βία εις βάρος του, από την πρώην σύζυγό του. Εως το 2006 είχε πουλήσει και τις τελευταίες μετοχές από ένα ποσοστό το οποίο θα άξιζε σήμερα 70 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Forbes.

Αντ’ αυτού, το περιοδικό υπολογίζει το ύψος της περιουσίας του σήμερα κοντά στα 30 εκατ. δολάρια. Ο Πριμ έχει δωρίσει ένα σχεδόν δεκαπλάσιο ποσό στο RPI.

Μετάνιωσε που χάρισε μια ολόκληρη περιουσία; Μιλώντας στο Forbes φαίνεται να απαντά θετικά. «Εκανα ένα κάπως τρελό πράγμα και εύχομαι να είχα κρατήσει λίγο περισσότερες (μετοχές της Nvidia)», παραδέχεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT