Οι προβλέψεις για μείωση επιτοκίων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, με τον ονομαστικό και τον δομικό πληθωρισμό να υποχωρούν στο 2,4% και στο 3,6% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, οι διεθνείς οίκοι αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων. Η Deutsche Bank επισημαίνει πως οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξάνονται, ενώ η BofA πλέον δεν αποκλείει ότι η πρώτη μείωση θα έρθει νωρίτερα από τον Ιούνιο που είχε αρχικά προβλέψει. Η Goldman Sachs από την πλευρά της εκτιμά πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει στο β΄ τρίμηνο του 2024, αντί του γ΄ που προέβλεπε πριν, ενώ υπολογίζει πως ο ονομαστικός πληθωρισμός θα βρεθεί στο 2,3% σε ετήσια βάση στα μέσα του 2024 και στο 2% στο τέλος του 2024.

Στο ΣτΕ η προσφυγή για το λιμάνι Βόλου

Μετά την απόρριψη από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) της κύριας προσφυγής της Goldair στον διαγωνισμό της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Βόλου, μένει να φανεί εάν η υπόθεση οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σενάριο που είναι και το επικρατέστερο. Πάντως, η ΕΑΑΔΗΣΥ φαίνεται να έκρινε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να αποφασίσει για το ζήτημα (η Goldair είχε ζητήσει να ακυρωθούν οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ), παραπέμποντας στην κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου. Για το 67% του ΟΛΒ έχει πλειοδοτήσει ο ΟΛΘ.

ΕΔΕ για τη διαρροή username φορολογουμένων

Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης διέταξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, μετά τη διαρροή των username φορολογουμένων που χρησιμοποιούν για την είσοδό τους στο Taxis. Οπως σημειώνουν από τη φορολογική διοίκηση, δεν διέρρευσαν οι κωδικοί και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα παραβίασης των λογαριασμών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, σε οφειλέτες τελών κυκλοφορίας περιελήφθησαν –λόγω τεχνικής αστοχίας– ονοματεπώνυμο και όνομα χρήστη – username και άλλων οφειλετών.

Προχωράει το deal Attica – ναυπηγείων Ελευσίνας

Στην πρόσφατα ανακαινισμένη μεγάλη πλωτή δεξαμενή των ναυπηγείων Ελευσίνας βρίσκεται το πλοίο «Hellenic Spirit» της ΑΝΕΚ, η οποία έχει περάσει πλέον στον όμιλο της Attica Group. Πηγές της ακτοπλοϊκής αγοράς εξηγούν πως η συνεργασία των δύο μηνών έχει πρακτικά ξεκινήσει και αναμένεται πλέον η επίσημη ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα, για συμφωνία εκτέλεσης του προγράμματος συντήρησης και εκσυγχρονισμού του στόλου της Attica Group. Η συμφωνία αυτή, εφόσον περιλάβει και τις νέες ναυπηγήσεις που προγραμματίζει η ακτοπλοϊκή, εκτιμάται ότι έχει αξία της τάξης του 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή και το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης. 

Η δημόσια εγγραφή της Orilina Properties

Με εύρος τιμής από 0,91 έως 0,95 ευρώ/μετοχή θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως και τις 6 Δεκεμβρίου η δημόσια εγγραφή με αύξηση κεφαλαίου της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ. Με βάση την ανώτατη τιμή του εύρους, η εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Νάτση θα μπορέσει να αντλήσει έσοδα έως 30,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει μέρος της ανάπτυξης, συνολικού ύψους 77,5 εκατ. ευρώ (μαζί με την αγορά των δικαιωμάτων γης), που υλοποιεί στο παράκτιο μέτωπο του ακινήτου του Ελληνικού. Η Orilina θα αναπτύξει δύο όμορα οικόπεδα, επί των οποίων θα δημιουργηθούν ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών και μια ιδιωτική λέσχη. Το έργο αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται από τον επόμενο χρόνο και θα ολοκληρωθεί το 2026, συμπληρώνοντας το παζλ των υπόλοιπων αναπτύξεων στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, όπου θα κατασκευαστούν επίσης ο πύργος κατοικιών Riviera Tower και το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria από την ίδια τη Lamda Development. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT