Επιχείρηση – μαμούθ κατά της πειρατείας στο streaming

Επιχείρηση – μαμούθ κατά της πειρατείας στο streaming

Σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία

4' 11" χρόνος ανάγνωσης

Ταυτόχρονη επιχείρηση σε δεκάδες περιοχές σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Δυτική Μακεδονία πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την καταπολέμηση της πειρατείας στη συνδρομητική τηλεόραση. Δεκάδες έρευνες έλαβαν χώρα σε οικίες, φυσικά καταστήματα, οχήματα και επιχειρήσεις σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότερα από 50 στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εντοπίστηκαν ψηφιακά και χειρόγραφα πελατολόγια χιλιάδων χρηστών με στοιχεία διεύθυνσης και αριθμούς κινητής, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, αριθμός ψηφιακών μέσων (υπολογιστές με παράνομα λογισμικά διαχείρισης πελατών, κινητά τηλέφωνα, παράνομοι αποκωδικοποιητές) και πληθώρα ψηφιακών χρηματικών συναλλαγών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που χρειάστηκε πολλούς μήνες προετοιμασίας. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, σχηματίστηκε ογκοδέστατη δικογραφία που σε βάρος 12 μελών της οργάνωσης, από τα οποία συνελήφθησαν τα 9, τα οποία «ξέπλεναν» μέσω εικονικών εταιρειών δεκάδες εκατομμύρια. Περιλαμβάνει ακόμη 43 άτομα-πελάτες της οργάνωσης, για παράνομη θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχε αποκομίσει η οργάνωση ξεπερνά τις  -420.000- ευρώ. Συνολικά η ζημία σε βάρος των νόμιμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα 2.240.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι μία μηνιαία συνδρομή παράνομου streaming κοστίζει 15-20 ευρώ, που μεταφράζεται σε διαφυγόντα έσοδα εκατομμυρίων για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Οι εγκληματικές οργανώσεις του παράνομου streaming αποτελούνται από πυραμιδική εγκληματική οργάνωση με διακριτούς ρόλους (servers – data centers, αρχηγούς, υπαρχηγούς, ταμίες και μεταπωλητές πολλαπλών επιπέδων), με στεγανή διαστρωμάτωση (τύπου μαφίας) και με δομή σκοτεινού διαδικτύου (dark web). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνέχεια της επιχείρησης, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες με παράνομους αποκωδικοποιητές που κατέληξαν στα σκουπίδια, δεδομένου ότι, σε δεύτερη φάση, δεν αποκλείεται στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών να βρεθούν και οι συνδρομητές.

Η ανακοινωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά, στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, χωρίς την έγκριση του φορέα που κατέχει την άδεια παροχής σε όλη την επικράτεια.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα, σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κρήτης, κατά την οποία συνελήφθησαν -9- βασικά μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη -3- μέλη, στα οποία περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση- συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,  πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και περί όπλων.

Για την επίτευξη του σκοπού της παράνομης δραστηριότητάς τους, τα -2- αρχηγικά μέλη είχαν δημιουργήσει δίκτυο το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε ένας εξυπηρετητής (server) για την παράνομη αναμετάδοση των καναλιών.

Από την πλευρά τους, τα βασικά μέλη λειτουργούσαν με δικό τους πελατολόγιο ως μεταπωλητές των παράνομων συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ για να μην γίνουν αντιληπτοί εισέπρατταν τα χρήματα σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή διαδικτυακών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, καθώς και μέσω κρυπτονομισμάτων.

Πιο αναλυτικά, ως προς τον τρόπο δράσης (modes operandi) της εγκληματικής οργάνωσης:

τα αρχηγικά μέλη δημιουργούσαν και συντηρούσαν την τεχνολογική υποδομή, ενώ τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προδιαμορφωμένων από τους ίδιους ειδικών συσκευών (IPTVBOXES), μέσω των οποίων μπορούσε κάθε χρήστης τους, να συνδεθεί μέσω ειδικού προγράμματος στο διαδίκτυο (Internet) και μπορούσε με κατάλληλη διαμόρφωση του προγράμματος να συνδεθεί σε παράνομους διακομιστές (servers), μπορούσαν να ελέγχουν την κατάσταση του κάθε χρήστη, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εάν έχει λήξει η περίοδος συνδρομής του καθώς και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν την σύνδεση του κάθε χρήστη και κρατούσαν περίπου το 40% της αμοιβής που λάμβαναν από τους πελάτες και το υπόλοιπο ποσό το απέδιδαν στα αρχηγικά μέλη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης ανάλυσης και διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι το πελατολόγιο των μελών της οργάνωσης αριθμούσε τουλάχιστον -2.000- πελάτες, το περουσιακό όφελος που είχαν αποκόμισει ξεπερνούσε τις -420.000- ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά σε βάρος των νομίμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα -2.240.000- ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-52.915- ευρώ,

-24- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

-5- φορητές συσκευές tablet,

-3- φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usb flash drive)

-22- σκληροί δίσκοι Η/Υ,

-46- τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές/ανάληψης),

-11- ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

αναδιπλούμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκος λάμας 8 εκατοστών,

-3-τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων,

-6- κάρτες SIM,

κάρτα microsd,

-41- διαδικτυακοί δέκτες,

ασύρματο δρομολογητή,

-14- σπρέι πιπεριού,

πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,

πλήθος εγγράφων, πελατολογίων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν -2- άτομα για νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, αντίστοιχα, καθώς ο πρώτος είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο για την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών και ο δεύτερος για θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών.

Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος -43- ατόμων, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς λάμβαναν έναντι αντιτίμου από τα μέλη της οργάνωσης παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, και παραπέμφθηκαν σε κύρια Ανάκριση, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT