Η ΕΚΤ επιστρέφει στην κανονικότητα

Οι αγορές εκτιμούν πλέον ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στον απόηχο των περισσότερο μετριοπαθών σχολίων από τη Fed και μιας απροσδόκητα απότομης πτώσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε χαμηλά επίπεδα δύο ετών, στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, οι αγορές πλέον στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2024, ξεκινώντας με μια πρώτη κίνηση τον Απρίλιο.

Αν και συμφωνούμε με τη γενική κατεύθυνση για τα επιτόκια, αμφιβάλλουμε αν η ΕΚΤ θα αλλάξει τόσο πολύ το επόμενο έτος. Η ΕΚΤ, συγκεκριμένα, ξεκινάει από πολύ χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων από τη Fed των ΗΠΑ. Συνεπώς μπορεί να μη χρειαστεί να χαλαρώσει τόσο νωρίς όσο η τελευταία, ειδικά καθώς οι μισθολογικές πιέσεις στην Ευρωζώνη πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές σε ποσοστό άνω του 4% σε ετήσια βάση μέχρι τα τέλη του 2024.

Ωστόσο, οι αγορές έχουν ένα δίκιο. Η έκπληξη που προκλήθηκε από τον πληθωρισμό έχει μια σημασία. Ανεξαρτήτως μιας πιθανής αναθέρμανσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φαίνεται πλέον ότι θα ξεκινήσει το 2024 από χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προηγουμένως αναμένονταν. Μειώνουμε έτσι τις προβλέψεις μας για έναν μέσο πληθωρισμό το επόμενο έτος από 2,8% σε 2,5%. Το επόμενο φθινόπωρο, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα κυμανθεί γύρω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για βραχύ διάστημα.

Ως απάντηση, αναμένουμε τώρα από την ΕΚΤ να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική της τον Σεπτέμβριο του 2024, διαμορφώνοντας τα επιτόκια από το σημερινό 3,9% στο 3,5% μέχρι τα τέλη του 2024 και περαιτέρω στο 3,25% στις αρχές του 2025. Μέχρι στιγμής είχαμε προβλέψει επιτόκια 3,9% για τα τέλη του 2024 και 3,5% για το 2025.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα «γεράκια» της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως προτείνει να επισπεύσει την περιστολή του ισολογισμού της, τερματίζοντας νωρίς τις επανεπενδύσεις ομολόγων που λήγουν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος εκτάκτων αγορών (PEPP), ύψους 1,7 τρισ. ευρώ. Κι αυτό θα είχε νόημα.

Η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας έχει ήδη τελειώσει από τα τέλη του 2021, όμως μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει δύο προβλήματα. Πρώτον, η ΕΚΤ θα παραβίαζε τη σαφώς κοινοποιημένη πρόθεσή της να επανεπενδύσει τα έσοδα του προγράμματος μέχρι την εκπνοή του 2024. Δεύτερον, οι αλλαγές στη σύνθεση των επανεπενδύσεων αυτών είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς της ενάντια σε οποιαδήποτε ουσιαστικά «αδικαιολόγητη» διεύρυνση των περιθωρίων αποδόσεων εντός της Ευρωζώνης, ιδίως μεταξύ των γερμανικών ομολόγων και των ιταλικών BTP. Ωστόσο, η πτώση των αποδόσεων του Νοεμβρίου μπορεί τώρα να έχει αμβλύνει αυτές τις ανησυχίες.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT