Διαγωνισμοί για μέσα πυρόσβεσης στα νησιά

Διαγωνισμοί για μέσα πυρόσβεσης στα νησιά

O μεγαλύτερος διαγωνισμός, ύψους 154,8 εκατ., αφορά την αγορά 25 μονοκινητηρίων πυροσβεστικών αεροσκαφών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή προσφορών σε τρεις διαγωνισμούς του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, αθροιστικού προϋπολογισμού 246,3 εκατ. ευρώ, που αφορούν την προμήθεια της Πολιτικής Προστασίας με αεροσκάφη πυρόσβεσης για τα νησιά και άλλου σχετικού εξοπλισμού.

Τους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα διεξάγει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF). Στόχος είναι, σύμφωνα με τις προκηρύξεις, η αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

«Αξιοποιούμε τα εργαλεία που έχουμε ως PPF προκειμένου να ωριμάσουμε και να προκηρύξουμε όλο το πρόγραμμα του ΑΙΓΙΣ», σημειώνει μιλώντας στην «Κ» ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Ηδη έχουμε δημοπρατήσει το 95% των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και προχωράμε στην προετοιμασία των διαγωνισμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», προσθέτει. «Ωστόσο, οι αγωνίες παραμένουν αφενός ως προς την ανταπόκριση της αγοράς –καθότι η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνισμών αφορά εξοπλισμό που παράγεται από διεθνείς φίρμες– και αφετέρου ως προς τη διαδικασία των προδικαστικών προσφυγών στην ΕΑΔΥΣΥ, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα για την επίτευξη των οροσήμων για την ολοκλήρωση του προγράμματος», επισημαίνει.

Ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 154,8 εκατ. ευρώ, έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 3 Ιανουαρίου του νέου έτους και αφορά την προμήθεια αμφιβίων μονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας. Ειδικότερα, το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητηρίων (turboprop) αεροσκαφών («ΑΜΑ») πυρόσβεσης σταθερής πτέρυγας, εκ των οποίων 19 μονοθέσια και 6 διθέσια. Παράλληλα ο ανάδοχος θα πρέπει να παράσχει και υπηρεσίες εκπαίδευσης ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, πακέτα υποστήριξης με παροχή βιβλιογραφίας, υπηρεσίες «On-site Field Service Representative (FSR)» και πακέτα επιπρόσθετης υποστήριξης (Additional Provisioning List), που θα αφορούν 17.920 ώρες πτήσης.

Ο δεύτερος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ, έχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών επίσης στις 3 Ιανουαρίου και αφορά την αγορά 740 μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως και την αγορά οχημάτων για τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα περιφερειακά – τοπικά κέντρα Πολιτικής Προστασίας και εθελοντικούς οργανισμούς, όπως υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, βραχιονοφόρα οχήματα, υδροφόρα μεταφοράς νερού, διασωστικά οχήματα κ.ά.

Δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 5 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ για την αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα, τη ΓΓΠΠ, περιφερειακών και τοπικών κέντρων πολιτικής προστασίας και εθελοντικών οργανισμών όπως και εξοπλισμού κατάσβεσης, πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για το Πυροσβεστικό Σώμα (π.χ. αναπνευστικές συσκευές, στολές χημικής προστασίας, αλυσοπρίονα, δισκοπρίονα, διασωστικά αεροστρώματα, πυρίμαχες κουβέρτες, αντιπυρικές στολές προσέγγισης, φορεία κ.ά). Ο ανάδοχος θα πρέπει επίσης να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης προς το προσωπικό και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα συντήρησης, λειτουργίας, ορθής χρήσης και επισκευής των ειδών εξοπλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT