Κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης για την Ektasis Development

Κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης για την Ektasis Development

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2019

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης το 2019, ύστερα από περίπου μία τριετία σχεδόν το σύνολο των ακινήτων της απέκτησε νέους ιδιοκτήτες μέσω σειράς εκποιήσεων, και λίγο πριν από την εκπνοή του 2023 η Δικαιοσύνη θα κληθεί να αποφασίσει εάν η Ektasis Development θα τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης.

Κατά πληροφορίες, η ειδική διαχειρίστρια της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της Ektasis Development, που θα συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών σήμερα Τετάρτη. Νομικοί κύκλοι εξηγούν ότι η υποβληθείσα αίτηση πτώχευσης αποτελεί τυπική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την ειδική διαχείριση και τις εταιρείες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία με αξία μικρότερη από 350.000 ευρώ. H Ektasis διατηρεί συμμετοχές σε τρία ακίνητα των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί για την ικανοποίηση των πιστωτών της, εάν η αίτηση πτώχευσης γίνει δεκτή.

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, μέσω δεκαπέντε πλειοδοτικών διαγωνισμών, είχε αλλάξει χέρια το σύνολο, σχεδόν, της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, δηλαδή 31 ιδιοκτησίες εκτιμώμενης αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία είχε στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα σε κομβικές τοποθεσίες, όπως το οικόπεδο 17 στρεμμάτων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, στην περιοχή Σωρός του Αμαρουσίου. Εκεί σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή υπερσύγχρονου κτιρίου γραφείων από την κοινοπραξία Brook Lane – Noval Property. Το χαρτοφυλάκιο της Ektasis, που έχει αλλάξει χέρια, περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα στον Αγιο Δημήτριο και στα Βριλήσσια στην Αττική, όπως και στο Ηράκλειο Κρήτης που είναι μισθωμένα σε αλυσίδες λιανικής και σούπερ μάρκετ.

Η Ektasis, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ευθυμίου, ήταν από τους ισχυρούς «παίκτες» της ελληνικής αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, φτάνοντας στο σημείο να ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων και συμβάσεων leasing αξίας άνω των 390 εκατ. ευρώ.

Η αρχή του τέλους για την εταιρεία ξεκίνησε το 2008, οπότε ακυρώθηκε σειρά συμφωνιών πώλησης ακινήτων συνολικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, που οδήγησε στην αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της. Η διοίκηση της Ektasis προσέφυγε τότε για πρώτη φορά στην προστασία του πτωχευτικού δικαίου, καταθέτοντας αίτηση για ένταξή της στο άρθρο 99. Το 2018 οι πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας κατέθεσαν αίτηση υπαγωγή στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης, η οποία έγινε δεκτή το 2019.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT