Εκδοση ομολόγου 150 εκατ. σχεδιάζει ο Τιτάν

Εκδοση ομολόγου 150 εκατ. σχεδιάζει ο Τιτάν

Tα έσοδα πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή υφισταμένου δανεισμού, αλλά και για γενικότερες χρηματοδοτικές ανάγκες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Την έκδοση ομολόγου, εκτιμώμενου ύψους 150 εκατ. ευρώ, δρομολογεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο όμιλος Τιτάν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στόχος του νέου αυτού ομολόγου θα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου. Ειδικότερα, τα έσοδα της έκδοσης πρόκειται να αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή υφισταμένου δανεισμού, αλλά και για γενικότερες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας, με κόστος που αναμένεται ότι θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με π.χ. πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό, που έχει πλέον καταστεί ιδιαίτερα ακριβός λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Παράλληλα, ένα ακόμη πλεονέκτημα του ομολόγου είναι η σταθερότητα του επιτοκίου. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα λειτουργήσει προς τη βελτιστοποίηση του χρηματοπιστωτικού κόστους του ομίλου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για συνδυασμό της ομολογιακής έκδοσης, με ιδιωτική τοποθέτηση ενός ποσοστού, χωρίς να αποκλείεται (σε ένα τέτοιο σενάριο) να υπάρξει και άμεση συμμετοχή των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις είναι ζήτημα ημερών.

Ο όμιλος Τιτάν διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, καθώς κατά το φετινό εννεάμηνο σημείωσε ιστορικά υψηλή κερδοφορία. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 197,6 εκατ. ευρώ, από 89,1 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο, καθώς όλες οι αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος κατέγραψαν διψήφια αύξηση της κερδοφορίας. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,89 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,9%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 396,7 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα κατά 71,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Θετικά κρίνεται και το ότι ο όμιλος κατέγραψε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 160 εκατ. ευρώ για το φετινό εννεάμηνο, από 73 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρότι μάλιστα οι επενδυτικές δαπάνες φέτος αυξήθηκαν σε 158 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας στην εξοικονόμηση κόστους παραγωγής, την αποτελεσματική επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βελτίωση των logistics. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 147 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 765 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, στην ελληνική αγορά, η κατασκευαστική δραστηριότητα διατηρήθηκε αμείωτη κατά το φετινό εννεάμηνο, με αποτέλεσμα ο όγκος των πωλήσεων να αυξηθεί με διψήφιο ποσοστό. Μάλιστα στην Αττική, όπου ο όμιλος Τιτάν έχει έντονη παρουσία, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν διπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Ασφαλώς, αυξημένη δραστηριότητα παρατηρήθηκε και στη νησιωτική χώρα σε περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη, όπως επίσης και στην ηπειρωτική, σε σημεία όπου υλοποιούνται μεγάλα έργα υποδομών. Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις στη γεωγραφική ζώνη Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 23,7% σε 299 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν σε 52 εκατ. ευρώ, από 26,4 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, η διοίκηση του ομίλου σημειώνει ότι «η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καταγράψει δυναμικές επιδόσεις, καθώς υλοποιούνται κρατικές επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ σε έργα υποδομών σε όλη την επικράτεια». Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο όμιλος θα καταγράψει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη έως τις αρχές του 2024, λόγω των πρόσφατων επενδύσεων που έγιναν στα εργοστάσια της εισηγμένης για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT